Bradley Cooper en Zoe Saldana zijn uit elkaar...

Kans bestaat dat je niet eens wist dat ze bíj elkaar waren – want langer dan drie maanden heeft de hele ‘relatie’ niet geduurd. Maar US Weekly meldt het nieuwtje trots, want exclusief.

Nu is het weinig spannend nieuws. Bradley en Zoe hebben gewoon drie maanden wat gedatet en toen besloten dat het niet ging werken. Hoe vaak heb je dat zelf niet gezien of meegemaakt? Drie maanden is immers het klassieke ‘make or break’-punt. Bradley en Zoe besloten – samen of afzonderlijk van elkaar, dat ligt er aan welke ‘exclusieve betrouwbare bron’ je wilt geloven – dat het ‘break’ was. Simpel dus.

Of toch niet?

Boze – of gewoon praatgrage – tongen beweren dat het geen simpele break-up was, maar eerder een ‘beëindiging van de samenwerkingsovereenkomst. Bradley en Zoe zouden een schijnromance hebben gehad. Nu zijn schijnromances in Hollywood heel normaal. Zo normaal dat je je eigenlijk bij iedere nieuwe romance moet afvragen of het niet een nepper kan zijn.

DE SCHIJNROMANCE 

De twee voornaamste redenen voor een schijnromance zijn:

1. PUBLICITEIT GENEREREN 

Neem bijvoorbeeld twee beginnende b-sterretjes. Er is niets dat een beginnend b-sterretje meer nodig heeft dan publiciteit. Maar een b-sterretje alleen genereert niet veel aandacht. Twee aan elkaar gelinkte b-sterretjes daarentegen vormen al snel ‘het nieuwste jonge Hollywood-koppel’. Aandacht gegarandeerd.   

Nog vaker wordt de tactiek gehanteerd bij bioscoopfilms die wel wat extra aandacht – en bezoekers – kunnen gebruiken. Een romance op de set en twee verliefde tegenspelers doet vaak heel wat slechte recensies vergeten. Mensen zien nou eenmaal graag Hollywood fictie werkelijkheid worden.

2. DE WARE GEAARDHEID VERBERGEN 

In tegenstelling tot de Nederlandse acteerwereld, is het in Hollywood nog steeds zeldzaam wanneer een acteur uit de kast komt. En meestal is dit zelfs gedwongen. De angst is te groot dat een homoseksuele acteur geen heteroseksuele rollen meer krijgt zodra hij of zij voor zijn of haar geaardheid uitkomt. Dus zit – als je de roddels wilt geloven – ongeveer half Hollywood in de kast. Mannen én vrouwen. Om eventuele geruchten en vermoedens tegen te gaan, maken deze closet cases gebruik van een zogenaamde beard. Een nep-vriend of –vriendinnetje dus. Soms worden deze vriendjes en vriendinnetjes zelfs echtgenoten. En dat zijn zakelijke overeenkomsten, inclusief contracten en een zwijgverbod mocht de relatie eindigen.

Omdat de ware geaardheid van een acteur meestal een slecht bewaard geheim in het Hollywoodse zelf is, weten de goed ingevoerde entertainment journalisten vaak wel van schijnromances en kastgevallen af. Uit een soort respect voor de acteur en diens carrière en uit angst voor aanklachten, wordt dit over het algemeen alleen niet naar buiten gebracht. Niet echt. Want er over schrijven doen ze natuurlijk wel. Een enkeling, zoals Perez Hilton in zijn begin jaren, out sterren met naam en toenaam. Maar omdat dit geen vrienden en waarschijnlijk zo’n fikse aanklacht oplevert, verpakken de meesten hun nieuwtje in een blind item waaruit namen en belangrijke feiten worden weggelaten. Dat wordt het dus iets als ‘de acteur uit een erg populaire blockbuster waar binnenkort een derde vervolg op komt en de actrice die in de best bezochte film allertijden speelde, zijn niet echt verliefd, het was slechts tijd voor een nieuwe beard voor hem en wat extra publiciteit voor haar.’ (Er is overigens weinig meer vermakelijk dan zo’n blind item proberen op te lossen. Heb je een uurtje? Hier staan er duizenden.)

BEARD OF PROMOTIESTUNT?

Terug naar Bradley en Zoe. Was de intussen geklapte fling een oprechte poging of een schijnromance? De geruchten dat het ’t laatste was, zijn talloos. De een gelooft dat het een promotiestunt gone bad was. De ander meent dat Bradley nu weer op zoek moet naar een nieuwe beard. Voor alle twee de scenario’s zijn aanwijzingen te vinden.

Het scenario dat Bradley de actrice als nep-vriendinnetje heeft gebruikt, zou zomaar waar kunnen zijn. Over People Magazine’s huidige Sexiest Man Alive gaan al jaren hardnekkige geruchten dat hij van de mannen is. Het feit dat hij met Renee Zellwegger is geweest, die volgens de verhalen weer Hollywoods meest gebruikte beard is (met dank aan haar korte huwelijk met die rare countrygast), helpt ook niet. Al zijn de gay rumours ook weer makkelijk te verklaren. Bradley heeft meerdere homoseksuele rollen op zijn naam staan, en omdat mensen film vaak moeilijk kunnen onderscheiden van het echte leven, is het zaadje al snel geplant. De halve wereld denkt sinds Brokeback Mountain immers ook dat Jake Gyllenhaal homo is...

Waarschijnlijker is het dat Bradley en Zoe voor promotiedoeleinden samen waren. Ze hebben onlangs samen de onbekende indiefilm The Words opgenomen. Toen de twee hun relatie begonnen, was de film nog niet verkocht. Maar direct na de screening op het Sundance Filmfestival (waar toevallig ook de ontluikende romance werd opgemerkt) werd de film voor $2,5 miljoen verkocht aan een distributeur. Het feit dat de relatie van de twee sterren opeens aandacht voor de daarvoor onbekende film genereerde, kan de koper over de streep hebben getrokken (al schijnt het ook gewoon een prima film te zijn). Als Bradley en Zoe rond de release van de film in september hun relatie weer oppakken, dan wordt dit scenario in ieder geval heel erg reëel.

Maar net zo reëel is het scenario dat het een simpele korte fling was tussen twee mensen die elkaar op werk hebben leren kennen, maar uiteindelijk toch besloten dat het ‘m niet ging worden. Al is dat natuurlijk veel minder leuk om over te speculeren.