Arme LeAnn Rimes. Het is echt haar zomer niet. Eerst werd haar ideale paparazzi-momentje, sorry, gezinsvakantie totaal overschaduwd door Katies oorlogsverklaring aan Scientology. En nu is zelfs haar affaire (zij en man Eddie Cibrian waren alle twee getrouwd, hij met kinderen, toen ze elkaar ‘ontmoetten’) niet meer Hollywoods meest schandalige affaire. Daar gaan de memoires.

Wat zal ze Kristen Stewart haten.

En ze is niet alleen. Duizenden tienermeisjes wereldwijd zijn momenteel in diepe rouw. Alsof Kristen Stewart niet betrapt is terwijl ze Robert Pattinson op een parkeerplek in L.A. bedroog, maar hen. Zelfs het verwerkingsproces van deze die hard Twilight-/Robsten-fans was heel klassiek:

Eerst was er de volledige ontkenning. De foto van Kristen met haar Snow White and the Huntsman-regisseur Rupert Sanders die dinsdagavond online verscheen, was gephotoshopped. Nooit, NOOIT zou Kristen Rob bedriegen. Het was de media, nee, de wereld die de vuige roddels als deze de wereld in bracht, enkel om Robstens ware, pure liefde te testen. #kristendidnotcheat was de hele nacht een populaire hashtag. En tientallen meisjes spendeerden uren achter hun computer om met oude foto’s van Kristen en de regisseur en zijn vrouw aan te tonen dat US Weekly de foto had geshopped.

Maar toen kwam Kristens statement de volgende dag, een officiële verontschuldiging via People voor haar ‘eenmalige’ misstap. Excuses aan iedereen die er door geraakt was en vooral aan de belangrijkste persoon in haar leven, Rob. ‘I love him, I love him, I’m so sorry.

Bij de fans ging de ontkenning toen over in woede. How could you do this Kristen?! Hoe kon je Robert Pattison, de meest begeerlijke man ter wereld bedriegen? De ene fan huilde prachtig melodramatisch. Anderen omarmden eindelijk die haat die ze toch al voelden voor het meisje dat hun droomman had geschaakt en hem nooit echt leek te waarderen. Ook nu was Photoshop een ideaal middel om dat verdriet een plekje te geven. Er zijn wat prachtplaten gemaakt. (Klik hier voor gegarandeerd kijkplezier.)

GEEN TWIJFEL OVER AFFAIRE 

In tegenstelling tot de Twi-hards (zo noemen de Twilight-fans zichzelf), heb ik deze week geen seconde getwijfeld aan de waarheid van het gerucht. Dit vanwege de twee bronnen die het nieuws als eerste brachten - de redelijk ‘betrouwbare’ US Weekly en People. Maar vooral omdat Kristens mensen nog voor de publiekelijke excuses van de actrice al bronnen hadden geleverd aan People die het nieuws bevestigden.

Je weet het ondertussen, ‘bronnen’ bij People zijn vrijwel altijd mensen uit het pr-team van de ster. Want de beste manier om een verhaal nog voor dat het uit de hand loopt weer naar de hand te zetten, is er eigen, minder schadelijke informatie aan toe te voegen. Vandaar dat de bronnen dinsdagavond, niet lang nadat de cover van US Weekly online was verschenen, People vertelden dat Kristen ‘devastated was en dat het geen affaire was maar een ‘fleeting moment.

DAMAGE CONTROL TEAM KRISTEN

Het was de enige damage control die op dat moment mogelijk was. Kristens team had de compromitterende foto’s en het verhaal dat de volgende dag in US Weekly zou verschijnen, al mogen inzien. Ontkennen was niet meer mogelijk. Voorkomen dat het tot een echte affaire werd uitgeroepen, dan weer wel. En dat is dus precies wat ze hebben gedaan. Want een eenmalige ‘indiscretion’ is uiteraard minder erg dan weken/maandenlang mensen bedriegen en keihard liegen. (Al vermoed ik overigens dat er wel degelijk sprake is van een heuse affaire, lees het verhaal van de fotograaf en bekijk de foto’s zelf. Ziet het er uit alsof ze dat voor het eerst doen?)

Ook Kristen Stewart officiële en openbare verontschuldiging die een dag later kwam, hoort uiteraard bij het stukje damage control. Ik denk niet dat Kristen, bekend om haar schuwe houding naar de pers en paparazzi toe, dit graag deed, maar ze had geen keus.

Over vier maanden komt het laatste deel van Twilight uit. En als er een ding is dat filmstudio Warner Bros. niet wil, dan is het wel dat de fans uit woede wegblijven. Hetzelfde geldt voor Universal, de studio achter Snow White and the Huntsman die van plan is om een vervolg te maken op de succesvolle film. Zij rekenen op de duizenden Twi-hards die bioscoopkaartjes kopen. Hoe groot is de kans dat zij straks nog naar een film gaan met 'cheater Kristen' geregisseerd door de man die Robsten ‘brak’?

RELATIE REDDEN VOOR PUBLICITEIT  

Veel mensen hopen daarom dat Kristen en Rob hier doorheen komen. Al was het alleen maar voor de publiciteit. Maar of dat gaat lukken?

Kristen lijkt met haar ‘I love him, I love himhaar best te doen om de relatie te redden. (Of dit is omdat ze hem echt niet kwijt wil of omdat ze onder druk staat van de studio en haar pr-team, zullen we nooit weten.) Rob aan de andere kant heeft zijn mensen juist laten bevestigen dat hij het huis dat de twee deelden heeft verlaten. Of hij uiteindelijk zijn gebroken hart wil opofferen voor het grote pr-spel om Twilight te redden, is de vraag.

Daarbij zal dit schandaal Robs carrière na Twilight waarschijnlijk niet schaden. Zijn fans houden op dit moment alleen nog maar meer van hem en zullen hem door dik en dun steunen.

Ook Kristen zal er carrière wise op de lange termijn weinig last van hebben. Ze lijkt toch niet het soort films te willen maken dat de Twilight-doelgroep aanspreekt. Maar op dit moment zijn er nog even teveel mensen afhankelijk van haar en de support van die fans. Kristen zal voorlopig dus door het stof moeten. 

PS - Zie je een interessante headline voorbijkomen, laat het me weten via Twitter.