Waar rook is, is vuur. Ook in Hollywood. Zeker als de betreffende rook de cover van People haalt.

In januari bracht het gossipblad groots het nieuws van een vermeende breuk tussen Johnny Depp en Vanessa Paradis. Zoals ik toen al schreef, dat is niet iets wat het tijdschrift snel doet als het niet daadwerkelijk waar is. Want in tegenstelling tot veel andere bladen, ‘roddelt' People eigenlijk bar weinig. Altijd de waarheid vertellen, doet het blad natuurlijk ook niet. Zeker niet zelfs. Daarvoor moet de sterren namelijk iets te vaak naar de mond worden gepraat.

Om een voorbeeldje te noemen van dat laatste: als Will Smith en zijn vrouw Jada binnenkort opeens uit elkaar gaan, ben ik niet verbaasd. Geruchten over problemen binnen het huwelijk zijn – vooral de laatste tijd – erg hardnekkig. En daarbij, de Smiths behoren tot de Scientology kerk – iets wat ik in Hollywood eigenlijk altijd verdacht vind (lees hier waarom).

Ik neem aan dat ze op de burelen van People deze geruchten ook kennen. Sterker nog, ik vermoed dat ze bij het tijdschrift precies weten hoe het zit met het huwelijk van Mr. and Mrs. Smith. Toch plaatsen ze iedere keer weer braaf zijn ‘ridicolous rumours’-ontkenning. Waarom? Omdat ze Will en Jada te vriend willen houden.

Mochten de twee ooit écht besluiten dat het huwelijk, hun gezin en – erg belangrijk – het sterke merk dat de twee samen vormen, niet meer te redden valt, dan vertellen ze hun verhaal wellicht eerst en exclusief aan People, en niet aan een US Weekly.

Juist daarom was de brutale ‘Johnny en Vanessa zijn zo goed als voorbij’-cover van januari zo verrassend en niet ‘des Peoples’. Het blad was blijkbaar niet meer uit op de exclusieve bevestiging – die is uiteindelijk dan ook in één zin naar Entertainment Tonight gegaan en precies zo getimed dat de weekbladen het deze week niet meer mee konden nemen. People ging met de cover voor het gerucht.

Waarschijnlijk omdat het blad in januari al honderd procent zeker wist dat de relatie op z’n einde was maar ook wist dat een officiële breuk nog ver weg was (Johnny en Vanessa waren dan wel niet getrouwd, maar ze hebben wel twee kinderen en zijn vast ook financieel met elkaar verbonden, allemaal dingen die tijd nodig hebben om te regelen en verdelen). Ik denk dat People daarom besloot dat het sappige gerucht evenveel tijdschriften zou verkopen als een daadwerkelijke bevestiging van de breuk maanden later.

MET WIE DOET-IE HET NU?

Nu Johnny en Vanessa officieel uit elkaar zijn, is ook het ‘met wie doet hij het dan?’-spektakel losgebarsten. Zijn The Rum Diaries-tegenspeelster Amber Heard wordt vaak genoemd. Dit gerucht ontstond nadat zij werd gefotografeerd terwijl ze aan boord stapte van Johnny’s privévliegtuig. Intrigerend, ware het niet dat behalve Heard ook haar vriendin, als in levenspartner vriendin, in datzelfde vliegtuig zat.

Ook genoemd wordt een andere tegenspeelster, Eva Green. En dat zou me minder verbazen dan het Ashley Olsen-gerucht. Maar er is één naam die rondgaat op de meeste betrouwbare gossipsites (een contradictio in terminis, ik weet het). En dat is dezelfde vrouw met wie hij een tijdje terug zoenend werd gefotografeerd. Zijn publicist Robin Baum.

Alleen worden deze gefluisterde geruchten nooit echt hardgemaakt omdat Baum, publicist van vele grote namen waaronder Ryan Gosling en Daniel Craig, een belangrijke speler in Hollywood is. Net als Johnny overigens, die de laatste jaren bakken met geld binnensleept voor de filmstudio’s met zijn grote, commerciële projecten. Zodra er veel inkomens afhankelijk zijn van een ster, wordt er weinig uit de school geklapt.

DE ECHTE REDEN VAN DE BREUK

Overigens schijnt de echte oorzaak van de breuk niet eens bij een andere vrouw te liggen, maar gewoon bij Johnny en zijn idiote werkschema. De man heeft de afgelopen jaren film, na film, na film gemaakt. Want geef toe, hij is al lang niet meer de creatieve, excentrieke acteur die we zo graag willen dat hij is. De man die, met zijn fijne gezinnetje, verstopt in Frankrijk woont en iedere dag Pastis drinkt met de lokale oude mannetjes op het dorpsplein. Een acteur die alleen maar films maakt die echt de moeite waard zijn. Nee, de Johnny van nu is een workaholic die – zo lijkt het  - nooit genoeg geld kan verdienen. En dat laatste gaat meestal niet goed samen met een simpel gezinsleven…