Wát heeft Renée Zellweger met haar gezicht gedaan? Het is de vraag die iedereen deze week geschrokken stelde. Er verschenen vernietigende artikelen met voor en na foto’s, opiniërende verhalen over hoe vrouwen in Hollywood niet meer oud mogen (of willen) worden en er was vooral kritiek. Heel veel kritiek.

Onterecht, als je het mij vraagt.

Want ja, Renée is totaal onherkenbaar geworden. Bridget Jones is niet meer. Maar is het echt zo erg? Jaren geleden vond ik het vele malen pijnlijker om naar foto’s van Renée te kijken. Haar huid zag er tijdenlang uit alsof het dagelijks met een loeihete scrub werd bewerkt en haar gezicht was altijd pijnlijk strakgetrokken en glimmend.

Glimmen doet Renée nog steeds, maar verder vind ik haar én haar gezicht om heel eerlijk te zijn nu een stuk relaxter ogen. Haar make-up is slecht aangebracht en vlekkerig, maar verder ziet ze er ontspannen en blij uit. Gelukkig misschien zelfs. En dat is iets dat ze wellicht lange tijd niet is geweest. (Herinner je haar Renée's bizarre huwelijk van een paar maanden nog?)

Nu wil ik niet beweren dat ze geen plastische chirurgie heeft gehad. Natuurlijk wel, er is duidelijk iets heel anders aan haar gezicht. Al is het volgens mij serieus niet eens zo heel veel. Misschien zijn het zelfs wel alleen haar ogen. Kijk maar eens naar deze recente foto met grote zonnebril (naar beneden scrollen), dat is toch gewoon Renée zoals we haar kennen? De neus is hetzelfde. De wangen zijn misschien iets minder vol, maar niet zo opmerkelijk veel. De lippen. De haarlijn. Volgens mij is alles redelijk gelijk gebleven. Toch?

WAAR IS DIE KENMERKENDE OOGOPSLAG?
Website Live Science vroeg zich hetzelfde af en liet – slim! – twee plastisch chirurgen de foto’s analyseren. Hun conclusie: ze heeft inderdaad niet heel veel laten doen. Waarschijnlijk alleen een correctie van het bovenste ooglid. En met die oogcorrectie zijn haar wenkbrauwen wat lager gaan liggen en haar ogen een stuk opener geworden. En laat dat laatste nou precies het punt zijn.

Want die dikkere, altijd een beetje samengeknepen ogen waren juist dat wat Renée zo ontzettend Renée maakte. Ja toch? Daarom is het ook niet heel gek dat we haar zonder die kenmerkende oogopslag bijna niet meer herkennen.

De chirurgen menen overigens ook dat de kaaklijn tegenwoordig iets anders is gevormd. Maar, zo zeggen ze, dit kan ook heel goed een natuurlijk iets zijn. Ze is duidelijk afgevallen. En naarmate we ouder worden, wordt het gezicht ook vaak smaller.

Een reageerder onderaan het artikel op io9 merkt trouwens ook – terecht - op dat Renee’s make-up drastisch anders is dan ie ooit was. Zo accentueert ze haar wangen en haar slaapkamerogen niet meer.

Ook de Daily Mail vroeg zich af of het niet gewoon komt omdat de actrice haar wenkbrauwpotlood heeft weggedaan. Om de proef op de som te nemen, lieten ze een vormgever Renée’s rechterwenkbrauw met Photoshop intekenen en lieten ze de linker zoals ie is. En inderdaad, het verschil is groot.

RENÉE IS NIET GEK GEWORDEN
Al met al vind ik dat de ophef onterecht is. Renée Zellweger is niet gek geworden. Ze wil niet jaren jonger lijken dan ze is (sterker nog, ze ziet er volgens mij eerder ouder uit). En zoveel werk heeft ze niet laten doen.

De enige vraag is eigenlijk waaróm Reneé haar ogen heeft laten corrigeren. Ze zou niet de eerste zijn die het om medische redenen doet – hangende ogen kunnen naarmate je ouder wordt serieus hinderlijk worden. Maar met haar geschiedenis van eerdere behandelingen, zoals die enge scrubs of peels, kan het natuurlijk ook heel goed uit ijdele of – het is en blijft Hollywood – onzekere overwegingen zijn.

Daarom hoop ik vooral dat alles wat ze in haar officiële statement tegen People zei, de waarheid is. Dat ze echt gelukkiger en gezonder is. Dat ze een fijn leven heeft en dat ook haar vrienden vinden dat ze eindelijk tot rust is gekomen. En dat ze blij is dat mensen die haar niet kennen, ook aan haar zien dat ze een ander mens is.

Zo. En nu moeten we er weer over ophouden. Nietwaar?

Gemist? Hier begon het allemaal mee... >