Modegeschiedenis

Na een metroritje van 15 minuten en een kleine zoektocht door Amstelveen, kwam ik op zaterdagochtend aan op de Another Academy. Het was nog even wachten op de medecursisten, maar toen om tien uur iedereen aanwezig was, kon de cursus waar ik mij al weken op heb verheugd écht van start gaan.

Aan iedereen die het maar wilde horen heb ik over mijn nieuwe avontuur verteld, en er zijn mensen die dan vroegen: waarom ga je daarvoor een cursus doen? Als stylist moet je toch gewoon creatief zijn? Nou ik kan je vertellen dat er héél veel te leren valt! In de cursus zal dan ook alles wat ik als mode stylist moet weten aan bod komen. Om de grote namen uit de modewereld beter te leren kennen moeten we elke week een designer presentatie houden. Op deze manier komen we niet alleen alles te weten over onze favoriete modeontwerpers, maar leren we ook presenteren. Ik ga mijn eerste presentatie houden over House of Holland, terwijl de andere meiden voor Hussein Chalayan en Alexander Wang kozen.

Al lijkt het soms wél zo, modecollecties komen natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Designers laten zich voor hun collectie vaak inspireren door een persoon of periode uit de geschiedenis die invloed heeft gehad op het modebeeld. Zo droegen vrouwen makkelijk zittende kleding tijdens de Eerste Wereldoorlog omdat dat praktischer was. En zorgde Brigitte Bardot er in de jaren 50 voor dat de bikini in de mode kwam door er één te dragen in de film: Et Dieu créa la femme. Om de elementen uit een bepaalde periode te kunnen herkennen en de collecties van Yves Saint Laurent, Chanel of Kenzo beter te leren begrijpen, krijgen we het vak modegeschiedenis. Dit alles is de basis van wat een mode stylist moet weten, ik heb dus nog een lange weg te gaan…

Natuurlijk staat er nog veel meer op het programma, maar het spannendste van allemaal vind ik de fotoshoots. De komende weken staan er drie gepland. Ik kan niet wachten, maar voordat het zover is moet ik eerst mijn eigen stijl ontwikkelen. Voor de eerste opdracht moesten we dan ook een moodboard maken waarbij onze stijl naar voren komt. Uit een grote stapel met verschillende tijdschriften, koos ik alléén de mooiste plaatjes die ik vervolgens op een groot vel papier plakte. Ook al denk je er van tevoren niet zo over na, uiteindelijk is op een moodboard een hele duidelijke lijn te zien. Bij mij voerden vooral felle kleuren, bohemian prints en verassende combinaties de boventoon. Nadat we de moodboards hadden besproken werden we met een flinke portie huiswerk naar huis gestuurd. Ik heb altijd al een hekel gehad aan huiswerk, maar zeg nou zelf: met mode bezig zijn is toch geen straf? Dit is het leukste huiswerk ooit!