Keuzes maken is lastig, en al helemaal wanneer de ober naast je staat om je bestelling op te nemen en je nog steeds niet kunt kiezen. Mocht je twijfelen over wat je wil bestellen in een restaurant, dan geven chef-koks je alvast tips over wat je níet moet nemen. Dat kan nog wel eens doorslaggevend zijn.

Wat je níet moet bestellen in een restaurant volgens chef-koks

1. Bestel geen vis op maandag

Wijlen Anthony Bourdain, voormalig chefkok, presentator en schrijver, vertelde dat de meeste restaurants op donderdag of vrijdag hun vis bestellen, zodat ze genoeg in huis hebben voor het drukke weekend. Vaak blijft er nog wel wat over, en dat wordt maandag vaak nog nét geserveerd of verwerkt in een ander gerecht. Dinsdag is er pas vaak weer verse vis in huis.

2. Sla 'kobe vlees' of 'wagyu beef' over

Het is namelijk zeer waarschijnlijk imitatievlees. Kobe beef is zo exclusief en duur dat het bijna niet geschikt is voor een restaurant. Negen van de tien keer is je kobe beef dus nep.

3. Vergeet de 'steak well done'

Onlangs plaatste een chef-kok dit lange betoog over de steak well done, en dat ging niet voor niets viral. Zijn punt: de fokker en de slager hebben hard gewerkt om een bepaalde kwaliteit in je steak te waarborgen, en door een well done te bestellen, gaat in feite al die kwaliteit verloren – je steak zal op deze manier, tja, als well done vlees gaan smaken. Kwaliteitsverschillen opmerken in het vlees lukt dan niet meer: een well done stuk vlees van dertig euro smaakt het zelfde als een well done stuk vlees van vijf euro. Kortom, zonde.

4. Bestel dat waar het restaurant het beste in is

Dat betekent: beter geen pasta bij een pizzarestaurant, vis bij een vleesrestaurant of kip teriyaki in een sushi-restaurant, adviseert chef-kok Michael Armstrong.

5. Probeer geen aanpassingen aan een gerecht te doen

De chef-koks hebben niet voor niets een gerecht op een bepaalde manier gemaakt, zegt chef-kok Christopher Faulkner. door aanpassingen door te geven, zorg je ervoor dat de balans uit het gerecht verdwijnt. Alleen doen als je ergens écht niet tegen kan of allergisch voor bent, dus.