Deze twee dingen moet je niet doen als je midden in de nacht wakker wordt

Volgens een slaapexpert.

Soms slaap je wekenlang perfect, soms word je opeens vaak midden in de nacht wakker. Frustrerend, zeker als je de volgende dag vroeg je bed uit moet en je dus moet slapen.

Maar het dilemma is altijd: wat moet je doen? Stap je je bed uit, of blijf je er juist in? Moet je gewoon je ogen dichthouden, of moet je iets veranderen aan je bed/de temperatuur/water drinken/iets eten/whatsoever?

Slaapexpert en auteur van The Power of When, dr. Michael Breus, sprak erover met The Independent en gaf twee trucjes die goed werken.

Advertisement - Continue Reading Below

De eerste: ga alleen naar de badkamer als je echt moet. Alleen al rechtop zitten in je bed zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat, en je hartslag moet juist dalen om relaxed te worden en in slaap te vallen. Ga dus alleen naar het toilet als je echt moet.

De tweede: kijk niet hoe laat het is, ook al is dat je eerste instinct. Het zorgt er alleen maar voor dat je gaat uitrekenen hoeveel uur je nog kunt slapen (bijna altijd minder dan je had gewild) en daar ga je dan weer over nadenken. Het laatste wat je wil, is dat je nerveus wordt omdat je nog niet slaapt.

Meest gelezen

Leuk, maar wat moet je doen als je een half uur later nog wakker ligt? Onze eigen slaapexpert Neil Stanley:

'Dat hangt er vanaf. Maar een goede vuistregel is: als je langer dan twintig minuten wakker ligt, ga dan iets doen. Stap het bed uit, of doe het licht aan, of ga lezen. Als je na twintig minuten namelijk nog steeds stil in bed blijft liggen, ga je gefrustreerd raken, en dan lukt het al helemaal niet om opnieuw in slaap te vallen. Voor sommigen is naar de badkamer lopen en wat drinken al genoeg - als ze daarna terugkomen in bed, vallen ze heel snel weer in slaap.'

Vooral wél naar de badkamer gaan als je langer dan twintig minuten wakker ligt dus; en die twintig minuten moet je even op gevoel bepalen, want niet op die klok kijken.

Slaap lekker!

Bron: Cosmopolitan UK