Zo herstel je het snelst van een gebroken nacht

Een stappenplan voor de hele dag.

Meest gelezen

Er zijn zoveel momenten te bedenken waarop je liever nog een paar uur in je bed was blijven liggen. En jij maar hopen dat een extra shot koffie jou klaarwakker zal maken - maar niks van dat al.

O mán, die zenuwslopende cliffhangers zijn killers voor je nachtrust. Hoewel een verstoorde nachtrust ook weleens komt door die veel te gezellige vriendin waarmee je nooit bent uitgepraat. Of omdat jij je bedenkt dat je tóch om half 12 's avonds nog een rondje wilt rennen om vervolgens stuiterend van de energie met plafonddienst de nacht door te komen, die halve reep chocolade die je toch maar soldaat maakt nadat hij de hele dag met jou heeft zitten flirten.

Advertisement - Continue Reading Below

Wat de reden ook is, er zijn genoeg momenten dat je staat te springen om tips die jouw gebroken nacht herstellen. Er zijn experts die zweren bij de onderstaande tips.

07.00 uur Het advies van slaappsycholoog Jason Ong is dat je na het ontwaken uit je slaap niet meteen op scherp hoeft te staan, maar je gedachten een paar minuten de vrije loop laat. Pas op dat je niet meteen opnieuw in slaap valt. Als het risico op een tripje dromenland er te dik in zit, ga dan rechtop zitten en laat je gedachten dan alsnog de vrije loop. Bewustwording zet jou in de startblokken voor de uitdagingen van die dag.

Meest gelezen

07.05 uur Het advies van Chris Winter, schrijver van The Sleep Solution, gaat misschien bést wel een beetje in tegen onze principes. Maar hij zegt dat het juist wel goed is om meteen je telefoon te pakken als je wakker wordt. Het blauwe licht van je telefoon (laptop en tablets idem) zou je brein vertellen dat het moet stoppen met de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Klinkt best logisch. Wellicht werkt het ook om je gordijnen open te trekken en de nieuwe dag recht in de ogen te kijken.

07.15 uur Een slechte nachtrust kan je een pijnlijke rug opleveren. Die slechte nachtrust kan de pijnregulerende systemen in je brein lamleggen. Doe een hardloopstretch, zegt dr. Winter. Ga op de vloer zitten, strek een been en probeer je tenen aan te raken. Houd je rug recht. Wissel van been en herhaal. Pas wel op dat je niet te snel strekt met koude spieren.

07.30 uur Oké, deze tip zagen we even niet aankomen: heb seks! De afgifte van serotonine helpt je te ontwaken, zegt dr. Winter. Het schijnt zelfs beter te zijn om seks op te nemen in je vaste ochtendroutine. Het geeft je biologische klok een kickstart waardoor je de vanavond erop weer beter slaapt.

08.30 uur Neem als ontbijt eieren met pittige kruiden. Eiwitten en pittigheid zijn het perfecte recept voor alertheid, zegt dr. Winter. Je lichaam zet de aminozuren uit eiwitten om in breinvoedsel en de pittigheid temt de slaapsignalen die je lichaam wil afgeven.

09.05 uur Focus je op je allerbelangrijkste taak van de komende dag en probeer de rest zoveel mogelijk te laten voor wat het is.

Middag Je middagpauze kun je inzetten om iets te doen wat je superleuk vindt. Ga een rondje hardlopen, ga lunchen in de lievelingstentje, ga bellen met je lief. Hierdoor krijg je meer energie, ontdekten onderzoekers. Zeker cardio kan je alertheid een flinke boost geven, zegt dr. Winter. Een beetje zon in je snoet doet ook wonderen.

15.00 uur Ja daar komt de trek in zoetigheid? Onderzoek van Sleep Health laat zien dat mensen die vijf uur of minder sliepen 21 procent meer frisdrank dronken dan mensen die netjes de zeven uur aantikten. Grijp naar een stuk fruit of donkere chocolade om die cravings te stillen.

16.00 uur Tijd voor een bekende kop soep uit een zakje? Echt niet! Tijd om aan koffiebonen te ruiken. Ruíken. Echt waar. De geur maakt je alerter, zegt gedragswetenschapper Wendy Troxel. Bovendien houdt het je 's nachts niet wakker, zoals je late kop koffie wel kan doen.

17.00 uur Plan geen sociale afspraken of belangrijke meetings in. Wanneer je slecht geslapen hebt, ben je minder empathisch, meer conflictgericht en minder effectief in het oplossen van problemen. Dat gesprek met je baas kun je misschien maar beter opnieuw plannen - tenzij je die loonsverhoging aan je snuffert voorbij wilt laten gaan natuurlijk.

21.00 uur Ga offline. Geen telefoon, geen televisie en geen andere connectie met de buitenwereld die blauw licht uitstraalt. Moet je echt nog een beeldscherm gebruiken? Gebruik dan een schermfilter die het blauwe licht afzwakt.

Bron: Women's Health