Lig je soms uren te woelen in bed en heb je geen idee waar het vandaan komt? Het zou kunnen dat je er zelf weinig invloed op hebt. Nieuw internationaal onderzoek wijst namelijk uit dat er een verband is tussen je genen en slapeloosheid.

Ai. Slapeloosheid zit dus niet tussen de oren maar komt echt ergens vandaan. Het is een kwaal die lastig te behandelen is, gezien er zo weinig over slapeloosheid bekend was, tot nu.

Internationaal onderzoek

De Nederlandse hoogleraren Danielle Posthuma en Eus van Someren van de Vrije Universiteit Amsterdam leidden dit internationale onderzoek. Voor het onderzoek is onder 113 duizend mensen uit verschillende landen een steekproef gedaan, en daar kwam dus de bijzondere ontdekking uit dat genen een rol kunnen spelen bij slapeloosheid.

Genetisch verband

Hierbij kun je denken aan genen die bijdragen aan het slaapproces. Door de onderzoekers is gekeken naar de DNA van de (niet-)slapers en hun slaapdiagnoses. Zo zagen de onderzoekers een verband tussen bepaalde genen en slapeloosheid. Er waren ook genetische overlappingen gevonden tussen angststoornissen en depressies, die ook te combineren zijn met slapeloosheid.

Behandelen

Met deze doorbraak is een link gevonden tussen de communicatie van de hersenen en slapeloosheid. Pas als je de aard van het beestje kent, kun je het pas behandelen. Maar we zijn er nog niet: à la minuut zal er geen nieuwe behandelmethode komen. Daar gaat wat tijd overheen, want een juiste behandeling voor genetische slapeloosheid moet nog worden ontwikkeld. Maar hee: met deze nieuwe kennis gaat er wel een balletje rollen, en da's ook winst.

Bron: Women's Health