Voorverpakt fruit is de perfecte redding bij haast en luiheid, maar ben je op zoek naar vers fruit, dan duik je toch minder snel in het voorverpakte vak. Is dat eigenlijk wel terecht, vroegen wij ons af.

Verkleuring Snij je bijvoorbeeld een appel doormidden en laat je deze even liggen, dan verkleurt hij. Hoe kan het dan dat de voorgesneden appel in de supermarkt niet bruin is? Dat zit zo: fruit bevat enzymen die bij blootstelling aan zuurstof verkleuren. Haal je de schil dus van de appel, dan reageren de enzymen in die appel op de zuurstof en kleurt hij bruin.

Citroenzuur en calciumascorbaat Om dat te voorkomen wordt er aan fruit in een bakje na het schoonmaken zuur toegevoegd. Dat kan citroenzuur zijn, dat in nature voorkomt in fruit, of calciumascorbaat: vitamine C plus calcium. Vitamine C is een antioxidant die de zuurgraad verlaagt, waardoor voedsel niet verkleurt. Die laatste optie werkt beter dan citroenzuur, omdat het de structuur van bijvoorbeeld fruit beter behoudt.

Houdbaarheid Het fruit in plastic stoppen is iets wat dat antiverkleuringsproces voortzet: bij het dichtmaken van een verpakking maakt fruit de resterende zuurstof op, waardoor de enzymen in het fruit niet meer verkleuren. Maar dat blijft niet duren – gesneden fruit vergaat hoe dan ook binnen een paar dagen.

Kwaliteit En de kwaliteit dan? Ook daar hoef je je geen zorgen over te maken. Gesneden fruit verliest in vijf à zes dagen tien tot 25 procent vitamine C en antioxidanten – en in die tussentijd is je fruit al lang en breed bruin en verschrompeld. Je kunt dus met een gerust hart geloven dat het fruit in je bakje nog prima vers is en je luiheid niet wordt bestraft.

Bron: ELLE Eten