High intensity interval training, afgekort als HIIT, is in de afgelopen jaren een behoorlijke mainstay in de fitnesswereld geworden. Een HIIT-training wisselt snelle, intense work-outs op hoog tempo af met rustigere oefeningen of rustperiodes. Zo schakel je telkens van hoge intensiteit naar lage en weer andersom. Emma Frain, head of fitness bij Protein World, verklapte aan Cosmopolitan welke acht HIIT-feiten je zou moeten weten. We delen.

1. Het is belangrijk dat je je van tevoren mentaal voorbereidt op een prestatie. Een HIIT-training is een van de meest intense work-outs die je kunt doen, dus wees daarop voorbereid: weet dat je een grote prestatie gaat leveren. Doe je dat niet, dan zul je zien dat je halverwege kracht verliest en niet alles uit je training haalt.

Leg, Recreation, Human leg, Physical fitness, pinterest

2. Het loont wel: dit is de work-out die vet verbrandt en tegelijkertijd je spieren versterkt. HIIT verbetert je aërobe en anaërobe kwaliteiten. Hier lees je wat het verschil is tussen aërobe oefeningen en anaërobe oefeningen, maar in het kort: bij aërobe oefeningen (lage intensiteitsoefeningen) kan je lichaam zuurstof gebruiken om energie te produceren, bij anaërobe oefeningen (hoge intensiteitsoefeningen) moet je lichaam in een korte periode heel veel energie produceren zonder de hulp van zuurstof.

3. Je kunt tot 700 calorieën verbranden met een HIIT-training van drie kwartier. Veel mensen die wat gewicht willen verliezen, beginnen daar niet aan omdat ze bang zijn dat ze er niet genoeg tijd voor hebben. De HIIT-training laat zien dat je ook met een druk schema toch in drie kwartier flink wat calorieën kan verbranden. De gemiddelde HIIT-training duurt een half uur; twintig minuten op zijn minst, en maximaal 45 minuten.

Child, Fun, Leg, Human, Photography, Sportswear, Muscle, Dance, Leisure, Physical fitness, pinterest

4. Je kunt er lastiger aan 'gewend' raken. Bij andere trainingsvarianten zie je vaak dat je lichaam eerst snel progressie boekt, maar daarna gewend raakt aan de training en dus stagneert; waarna de progressie nog maar langzaam gaat. HIIT is zo veelzijdig, dat je vaak niet eens in deze fase beland. Je bent continu op verschillende tempo's aan het bewegen, en ook nog eens in verschillende richtingen en met verschillende bewegingen. Zo blijft de stijgende lijn ook stijgend.

5. HIIT-training kan sneller voor blessures zorgen. Ja, er zitten ook minpunten aan HIIT, en dat is dat je nog meer dan bij andere work-outs moet blijven opletten voor blessures, omdat je je hele lijf belast. Als je niet zeker weet of je een oefening wel goed uitvoert, google het dan en corrigeer jezelf op tijd. Je raakt gewend aan de manier waarop je jezelf een oefening in het begin aanleert, dus raak niet gewend aan een verkeerde uitvoering van een verder juist goede oefening.

Human leg, Leg, Thigh, Joint, Calf, Knee, Arm, Human body, Footwear, Ankle, pinterest

6. Na de training blijft je HIIT-training nog 'door branden'. Door de aard van de work-out (je hartslag en de intensiteit van de training in een korte tijd opvoeren), krijgt je metabolisme een boost, waardoor je ook na je training nog calorieën verbrandt.

7. Een warming up en een cooling down zijn heel belangrijk bij een HIIT-training. Je spieren moeten aan het begin van de training 'aangezet' worden om de intense oefeningen aan te kunnen. Je voorkomt achteraf spierpijn door de tijd te nemen voor een goede cooling down; check YouTube voor goede cooling downs.

8. Het lijkt erop dat HIIT-training de gezondheid van je hart vergroot. Niet alleen ga je er fitter uitzien; je gaat je ook fitter voelen, omdat je organen en je hart beter gaan werken. Bovendien voorkom je overgewicht, en dat is mooi, want overgewicht helpt hart- en vaatziekten in de hand en dat wil je niet. Kortom: win/in.

Van: Cosmopolitan UK