Hebben we het meest onhaalbare schoonheidsideaal ooit?

De onzin van #bodygoals.

Meest gelezen

Een kenmerk van een schoonheidsideaal is, toegegeven, dat het onhaalbaar is - maar het ene schoonheidsideaal is onrealistischer dan de ander, en dat van vandaag lijkt onhaalbaarder dan ooit: volle D-cups, duidelijke tailles, buikspieren, voluptueuze billen en thigh gaps van het liefst een paar centimeter staren ons vanaf Paper-covers, #belfies en selfie-boeken aan.

AMERIKAANSE GIRL-NEXT-DOOR
Laten we eerst eens kijken naar vorige schoonheidsidealen - naar dat van Jane Fonda, om precies te zijn, die in 1982 haar Jane Fonda's Workout lanceerde.

Advertisement - Continue Reading Below

Het werd de best verkochte fitnessvideo ooit en kickstartte een fitnesshype die zijn succes dankte aan de simpele overtuiging dat genoeg uren in de gym leidde tot strakke, atletische en sterke lichamen à la Cindy Crawford, hét topmodel dat net arriveerde in de scene. Het was de tijd van de Amerikaanse, gezonde girl-next-door: ze at gezond, maar schuwde een bord pasta niet; ze was actief, maar skipte ook weleens een sportklasje; ze was sexy, maar je kon op zich op haar lijken.  

Meest gelezen

HEROIN CHIC

Enter Kate Moss. Eigenhandig luidde ze in de vroege jaren negentig het tijdperk van de heroin chic in, een soort grunge-look die gekenmerkt werd door uitstekende heupbotten, een bleke huid en zo ongeveer nul rondingen. De ultradunne look was een zegen voor de meisjes met razendsnelle stofwisselingen, en op een rare manier leek het schoonheidsideaal ook bereikbaar voor degenen zonder hypersnelle verbranding: omdat het zo klaar als een klontje was wat je moest doen om het te behalen. Minder eten, minder sporten, en vooral veel blijven feesten.

Advertisement - Continue Reading Below

BAYWATCH BABE

 

Advertisement - Continue Reading Below

Er kwam kritiek, uiteraard, op het bonenstakerige heroin chic, en dus maakte 't plaats voor de gevormde, blonde babes in Baywatch, dat van Pamela Anderson zes jaar lang een synoniem van sex zou maken. Zoals de meeste Playmates in de late jaren negentig was ze hoogblond, perfect gebruind en in bezit van een buitenproportioneel grote boezem. Borstimplantaten waren nieuw, siliconen waren onderwerp van de dag en je kon twee dingen doen: de blonde meisjes uitlachen, of er des Hollywoods zelf eentje worden.

#BODYGOALS

Meest gelezen

 

Kim Kardashian en Instagram geven ons nu een nieuw schoonheidsideaal, een haast onhaalbare. We zien tigh gaps, extreme billen en een wespentaille. Kortom, een combinatie van eigenschappen waar haast geen mens mee wordt geboren. Plastisch chirurg dr. Stephen J. Greenberg:

'Vrouwen vragen steeds vaker om grotere, maar natuurlijk ogende borsten, bredere heupen en dunnere dijen. De vraag naar Kardashian-achtige billen is nog nooit zo groot geweest. Soms is vet niet weg te trainen - dan wordt er gevraagd om liposuctie, om vervolgens het vet op een andere plek bij te spuiten.'

Voor zij zonder grote portemonnee of de wil iets via plastische chirurgie te veranderen, staat Instagram vol #fitspiration en sportgoeroes. Ook op de markt: waist trainers, een soort korsetten die je taille dienen te verkleinen. Maar de ironie is: hoe zeer je ook tegen je eigen fysiek opbokst met side-bends, squats en deadlifts en hoe veel waist trainers je ook draagt, het gaat je geen Kardashianesk figuur geven. Dr. David Hidalgo:

'Het is onrealistisch om te denken dat waist trainers je lichaamsbouw drastisch zullen veranderen. Sterker nog: ze zijn ongezond en kunnen kortademigheid, bloedophopingen en maagdarmkanaalproblemen veroorzaken.'

En daar heb je het: de Betty Boop-figuren die onze feeds en tijdschriftcovers sieren zijn net zo artificieel en onrealistisch als Keeping Up With The Kardashians.

Ondertussen kijken we naar Jane Fonda: 77, alive and kicking, nagenoeg rimpelloos, en nog even beeldschoon als altijd - en dat door het simpele concept van sporten, gezond eten en vooruit, een kleine cosmetische ingreep hier en daar.

Maar geen waist trainer die er aan te pas kwam.

Dit is een vertaling van een artikel dat eerder op HarpersBazaar.com verscheen.

'Stop bodyshaming your sisters' >