Als het gaat om de titel meest ongezonde stukje fruit, lijkt de appel door de aardbei van zijn troon te zijn gestoten. En dat heeft helemaal niets met het fruit zelf van doen, maar met de bestrijdingsmiddelen die eraan kleven – of met de 'gewasbescherming' zoals het netjes door de 'biotechnologische multinationals' wordt omschreven.

Wat er er namelijk aan de hand? De aardbei bevat soms een pesticidecocktail van wel vijf verschillende bestrijdingsmiddelen(!). Die jij dus vervolgens in je mond stopt.

Over het algemeen is het niet zo best gesteld met het gebruik van bestrijdingsmiddelen voor gewassen. Milieugroep PAN (Pesticide Action Network) Europe meldde eind 2015 dat het gebruik in Nederland zelfs is toegenomen in plaats van afgenomen. In landen als Spanje is het gebruik zelfs verdubbeld.

Over de risico's van de stapeling van deze pesticiden in het lichaam is nog niet veel bekend. Fabrikanten zoals Bayer, BASF, Monsanto en Syngenta zouden de onderzoeken naar de gezondheidsrisico's tegenwerken – dit is overigens niet bewezen. Wel zijn onderzoekers steeds meer van mening dat er wel degelijk sprake is van een stapelingseffect in het lichaam bij een veelvuldige dosis pesticiden.

Stoppen met fruit eten dus? Hoeft niet. Wie geen bestrijdingsmiddelen wil eten, kan het beste biologische groente en fruit kopen. Een ander idee is om zich tot de ananas te wenden. Dit stukje fruit bevat van alle (niet biologische) fruitsoorten het minst aantal bestrijdingsmiddelen.

Meer 'stom' nieuws van de wetenschap: betekent dit dat we desserts voortaan echt moeten skippen? >