Wanneer je eet is misschien nog wel belangrijker dan wát je eet

En het heeft niet te maken met vaste tijdstippen.

Meest gelezen

Onze biologische klok geeft aan wanneer we op willen staan, wanneer we willen slapen en hoe we ons gedurende de dag voelen, maar wist je dat het ook je gewicht kan beïnvloeden?

De eeuwige discussie tussen diëtisten: kan het tijdstip van je maaltijd gewichtsverlies beïnvloeden? Het lijkt erop dat ze tot een conclusie zijn gekomen. Voor het eerst hebben onderzoekers in Amerika gekeken naar onze eetgewoonten en of dat beïnvloed kan worden door ons slaappatroon en het lijkt erop dat daar inderdaad een link is. Het onderzoek werd geplaatst in de American Journal of Clinical Nutrition.

Advertisement - Continue Reading Below

Het onderzoek

De onderzoekers analyseerden gegevens zoals slaap- en eetgedrag in de dagelijkse routine van 110 volwassenen tussen de 18 en 22 . Voedselinname werd over de loop van 7 opeenvolgende dagen gemeten met behulp van een app en het lichaam en de melatonine aanmaak (wat gebeurt als je in slaap valt), werden beoordeeld.

Daar kwam uit dat deelnemers met de hoogste lichaamsvetpercentages de meeste calorieën hadden gegeten kort voordat ze naar bed gingen. Dat betekent dat het beter is om een paar uur te wachten met naar bed gaan na het eten. Dat geeft je lichaam tijd om het te verteren.

Meest gelezen

Ook andersom werd dit bevestigd: degene met lagere vetpercentages bleven meestal een paar uur op na het avondeten.

Biologische klok

Hoofdonderzoeker Andrew McHill, vertelt: 'We ontdekten dat als de timing van het avondeten gelijk is aan de melatonine aanmaak (een markering van iemands biologische nacht), dat samenkomt met een hoog vetgehalte en BMI en niet het tijdstip, de samenstelling of de hoeveelheid van het voedsel.'

Hij voegt toe: 'Deze uitkomsten suggereren dat het moment van eten, verhouden tot je eigen biologische klok, belangrijker is voor je gezondheid dan op een vast tijdstip eten.'

Ondanks dat de jonge onderzoeksgroep misschien niet representatief is voor de hele bevolking, laat het onderzoek zeker zien dat eten afstemmen op de biologische klok van een persoon, ook op lange termijn een belangrijke rol kan gaan spelen op het gebied van diëten. Stoppen met die midnight snacks kan in ieder geval geen kwaad.

Waarom je beter niet je ontbijt uit een ronde kom kunt eten >

Bron: Cosmopolitan UK