Dit gebeurt er als je een puistje uitknijpt (én als je het niet doet)

Plot twist: soms is het oké om te knijpen.

Meest gelezen

Dilemma, dilemma: je puistje uitknijpen of niet? We gaan je niet vertellen dat je je vingers uit je gezicht moet houden. Ook niet dat het vaak slecht is om aan je pukkels te zitten, of dat je er littekens van kunt krijgen als je ze uitknijpt. We gaan je wél uitleggen wat er met je gezicht gebeurt als je je mee-eters, puistjes, of whiteheads uitknijpt, of juist niet uitknijpt.

Mee-eters

WAT ZIJN HET: Verstopte poriën (door talg en dode huidcellen) die zijn blootgesteld aan lucht, waardoor het oxideert en zwart lijkt.

Advertisement - Continue Reading Below

ALS JE ZE UITKNIJPT: Er komt altijd viezigheid uit, waardoor het fijn is om eraan te zitten. 'Maar druk je te hard op de huid, wat meestal gebeurt als het niet door ene professional gedaan wordt, en je kunt een ontsteking veroorzaken of de huid beschadigen,' zegt Joshua Zeichner, hoofd cosmetische en klinisch onderzoek aan Mount Sinai Hospital. Maar nog belangrijker: al dat knijpen kan de poriën vergroten en daardoor kunnen ze makkelijker verstopt raken.

ALS JE ZE MET RUST LAAT: 'De mee-eter blijft misschien een paar weken of een paar maanden zitten, maar uiteindelijk zal je lichaam op een natuurlijke manier de viezigheid naar de oppervlakte drukken,' zegt Dr. Zeicherm, 'hoewel sommige grote mee-eters nooit weg zullen gaan, tenzij je ze laat verwijderen door je dermatoloog.'

Maar voordat je dat als free pass gaat gebruiken om je gezicht aan te vallen, voeg liever een maand lang een toner op basis van salicylzuur toe aan je skincare routine.

Puistjes

WAT ZIJN HET: 'Puisten zijn een groepje bloedcellen genaamd neutrofielen die vast komen te zitten onder een dun laagje huid,' legt Dr. Zeichner uit.

Advertisement - Continue Reading Below

ALS JE ZE UITKNIJPT: 'Voorzichtig drukken op het puistje zal ervoor zorgen dat de buitenste laag breekt en de pus vrijkomt, wat zorgt voor een ontstekking en zwelling van de puist,' aldus Dr. Zeichner. Soms zorgt knijpen ervoor dat ze sneller genezen — wel met een veel groter risico op littekens en hyperpigmentatie — maar zoals je hebt gemerkt, ben je binnen no-time terug bij af met de puist. Als je ze uitknijpt — op eigen risico — zorg er dan voor dat je huid en handen goed gereinigd zijn en gebruik een hydrocolloïde-pleister, die de pus absorbeert als je slaapt. Dit zorgt ervoor dat het sneller geneest.

ALS JE ZE MET RUST LAAT: 'Puistjes openen meestal zelf, als je je gezicht wast of tegen je kussen wrijft, dus uiteindelijk is het resultaat ongeveer hetzelfde,' vertelt Dr. Zeichner. Maar alleen als je dit op een gecontroleerde manier doet. Wat inhoudt dat je de puist uitknijpt met twee vingers en een tissue over je vingers en het laat zitten als er na een poging niks uitkomt. We weten dat je dat absoluut niet gaat doen, maar als je het wel zou doen, zou dat een hoop huiddrama, zoals littekens en infecties, schelen.

Onderhuidse puistjes

WAT ZIJN HET: Deze onderhuidse puisten, die nooit tot de oppervlakte komen, zijn eigenlijk 'geïnfecteerde luchtbelletjes met olie en pus,' legt Dr. Zeichner uit. 'Ze zijn niet verbonden met de buitenste laag van de huid, waardoor je ze niet kan uitknijpen.'

ALS JE ZE UITKNIJPT: 'Aangezien de bulten niet verbonden zijn met het huidoppervlak, ga je sowieso meer ontsteking en irritatie veroorzaken en de infectie dieper in de huid drukken als je gaat knijpen,' aldus de huidarts. Het resultaat? Behalve een gigantische bult, kun je last krijgen van littekens, hyperpigmentatie en een puist die vier maanden nodig heeft om weg te gaan.

ALS JE ZE MET RUST LAAT: Je wacht tot je lichaam grote witte bloedcellen stuurt, genaamd macrofagen, die de viezigheid afbreken en langzaam de infectie doden. Of je kunt naar je dermatoloog die een ontstekingsremmer injecteert in de cyste, die de zwelling binnen een dag moet verminderen.

Whiteheads

WAT ZIJN HET: Huidskleurige, kleine bultjes met witte puntjes op de top, maar die er meestal uitzien als bobbelige, verstopte stukjes huid. 'Net als mee-eters, zijn deze bultjes verstopt door talg, maar ze zitten vast onder het huidoppervlak,' zegt Dr. Zeichner

ALS JE ZE UITKNIJPT: 'Ze hebben een kleine opening die ze verbindt met het huidoppervlak, maar ze hebben misschien wat hulp nodig om het los te laten,' zegt Dr. Zeichner. In het beste scenario als je ze uitknijpt, kun je de meeste viezigheid eruit krijgen, maar in het slechtste geval kun je een ontstoken puist creëren. Dus, het blijft een risico.

ALS JE ZE MET RUST LAAT: 'Net als mee-eters, zullen deze bultjes maanden of zelfs jaren blijven als je ze niet laat verwijderen,' vertelt Dr. Zeicher. Wel alleen door een professional dus. Lukt het niet om constant door naar een schoonheidsspecialiste of dermatoloog te gaan? Probeer wat milde retinol toe te voegen aan je skincare routine, wat zorgt voor schone poriën en een zachtere huid.

Bron: Marie Claire