We weten natuurlijk allemaal dat je DNA een grote rol speelt bij de bouw van je lichaam, maar nieuw onderzoek wijst uit dat ook volgorde waarin je bent geboren invloed kan hebben op je postuur.

Het onderzoek, gepubliceerd in Journal of Epidemiology & Community Health, keek naar de medische dossiers van meer dan 13.000 Zweedse zussen over de loop van twintig jaar, om te kijken of er fysieke verschillen waren tussen jongste en oudste zussen.

Oudste zussen: slecht nieuws. Uit het onderzoek bleek namelijk dat de eerstgeborenen zo'n 29% meer kans hadden op overgewicht en een alarmerende 40% was gevoeliger voor het ontwikkelen van obesitas dan de tweede in rij.

Ze ontdekten ook dat de oudste zussen vaak iets groter zijn bij de geboorte, iets langer tijdens het volwassen leven en meer kans hebben op een hoger BMI tijdens hun zwangerschap dan hun kleine zusje.

Al eerder heeft vergelijkbaar onderzoek onder mannen dezelfde conclusie uitgewezen, maar omdat het een observatie-onderzoek was, kon men niet precies verklaren waarom deze verschillen er zijn.

Volgens CBS hebben verschillende experts wel ideeën over waar de verschillen tussen eerstgeborenen en tweede geborenen vandaan komen. Zo denkt professor Wayne Cutfield van de University of Auckland dat de bloedtoevoer naar de placenta tijdens de eerste zwangerschap minder goed is dan bij de tweede zwangerschap, waardoor er minder voedingsstoffen doorkomen, wat uiteindelijk kan zorgen voor een grotere vetopslag bij de baby en een minder goede insulineregulatie.

Een andere culturele verklaring zou kunnen liggen in het feit dat moeders bij hun eerste kind grotere porties eten geven, en bij een tweede kind beter zijn in portion control.

Interessant is het, in ieder geval, met of zonder kloppende verklaring.

https://media3.giphy.com/media/Lq3ueCSWjnQPu/giphy.gif