Voor wie denkt dat het schoonmaken van je gezicht bestaat uit een reinigingsmousse/-tonic/-gel, water en een handdoek: nah nah. Er komt meer bij kijken. Glamour US vroeg verschillende gerenommeerde dermatologen naar een handleiding en zij zeiden déze zinnige dingen.

Waarom je het nu geheid verkeerd doet:
Dermatoloog Neal Schultz: ‘De bedoeling van het schoonmaken is dat je zweet, viezigheid, bacteriën en make-up van je gezicht krijgt, maar om dat goed te doen, moet je ook rekening houden met het product dat je gebruikt, de temperatuur van je water en de frequentie waarmee je schoonmaakt.’

Waarom je het goed wilt doen:
Schultz: ‘Hoe beter je je gezicht schoonmaakt, hoe beter alles wat je erop smeert, werkt en blijft zitten.’

Komt-ie: een handleiding.

Verwijder eerst je make-up, voordat je gaat wassen
Dermatoloog Sonia Batra: ‘De meeste reinigers zijn niet bedoeld om al je make-up weg te halen. Doe dat dus eerst, zo zachtjes mogelijk, zodat je niet teveel ‘trekt’ aan je huid.’ Voor je ogen kun je een in oogmake-upremover (op oliebasis) gedrenkt katoenbolletje gebruiken. Druk het tien seconden op je oogleden, zodat het kan intrekken, en wrijf je ogen daarna zachtjes schoon. Voor de rest van je gezicht kun je een paar wattenschijfjes gebruiken en een milde, zeepvrije cleanser, of schoonmaakdoekjes tot ze schoon blijven als je ze over je gezicht haalt.

Weet hoe je moet schoonmaken, spoelen en drogen
Dermatoloog Isabelle Bellis: ‘De truc is “face swimming”. Wrijf je cleanser niet zomaar op je gezicht, maar masseer je huid met je vingertoppen. Begin bij je mondhoeken, ga door richting je ogen, en zak weer naar je wangen totdat je tot slot je kin schoon “masseert”. Hou dit een tot twee minuten vol en spoel daarna je gezicht af met lauwwarm water. Vervolgens dep je – niet wrijven – je huid droog met een schone handdoek.

Breng na het reinigen – laagje voor laagje – je gezichtsverzorging aan
Nu je je huid goed gereinigd hebt, is het tijd voor het postwash-gedeelte. Beste is om je favoriete producten (toner, serum, oogcrème, moisturizer) binnen een paar minuten aan te brengen op een nog vochtige huid, dan staan je poriën namelijk nog open. Enige uitzondering is wanneer je een door een arts voorgeschreven anti-acne crème gebruikt; deze kun je juist het beste aanbrengen op een droge huid, om irritatie te voorkomen.

Knoop in je oren: reinigingsdoekjes voldoen niet als dagelijkse reiniging
Reuze handig zijn ze zeker, maar goed voor je gezicht ietsje minder. ‘Veel doekjes zitten vol met agressieve stofjes en conserveringsmiddelen die voor uitdroging en irritatie zorgen als ze niet van je huid worden gewassen’. Zijn advies: wees vooral geen wipe-aholic en bewaar de doekjes voor wanneer je aan het reizen of op een festival bent. En volg vooral deze richtlijnen: 1) Kies de versies voor de gevoelige huid, deze zullen minder snel irriteren. 2) Gebruik ze efficiënt door in het midden van je gezicht te beginnen en vervolgens naar buiten te werken. Vouw het doekje vervolgens om en veeg nog een keer voorzichtig over je gezicht, zo zorg je ervoor dat je al het vuil en make-up ook daadwerkelijk meeneemt, in plaats van het alleen te verspreiden over je gezicht. 3) Reinig altijd na met water of toner om alle overgebleven restjes te verwijderen.

Extra opfrisbeurt nodig? Probeer eens dubbel te reinigen
Het lijkt misschien (te) veel gevraagd: je huid dubbel schoonmaken. Maar ’t is niet voor niets dat veel experts ervoor pleiten. ‘In Japan is het al jaren een trend, vooral omdat het voor een veel diepere reiniging zorgt’ aldus Dr. Batra. Maar het gaat niet om twee keer hetzelfde trucje herhalen: masseer voor de eerste reiniging een cleanser op oliebasis - of olijfolie uit de keuken – in op de droge huid (daarvoor make-up remover gebruiken is niet nodig, de olie alleen does the trick). Spoel vervolgens schoon, om daarna verder te gaan met reiniging nr. 2: een op jouw huid aangepaste formule om overgebleven bacteriën en zweet te verwijderen. Deze tweestaps-routine is voor iedereen een aanrader, maar voor vrouwen die in de stad leven bijna een must. ‘Minutieuze reiniging is de enige manier om verontreinigende stoffen, die zorgen voor droogheid en rimpels, volledig te verwijderen.’

Reinig je huid voor het sporten
‘Wanneer je je make-up niet verwijdert voor een work-out loop je het risico om make-up, vuil en olie in je poriën te wrijven wanneer je je zweet wegveegt’ aldus Dr. Schultz. Bewaar om het jezelf gemakkelijk te maken standaard een flesje toner met wattenschijfjes in je sporttas. Geen tijd om te douchen? Gebruik diezelfde toner om je huid te reinigen.

Weet wanneer je te maken hebt met ‘hard water’
Wanneer je al het bovenstaande hebt geprobeerd en je huid nog steeds niet helemaal clean aanvoelt kan het misschien aan het kraanwater liggen. Dr. Batra: ‘Calcium en magnesium in “hard water” kunnen reageren op de ingrediënten van je cleanser, waardoor er geen schuim ontstaat, terwijl dat juist zorgt voor dat schone gevoel’. De oplossing: een waterfilter in je wastafel en douche laten plaatsen.

Geen paniek als je ‘s nachts een keer zondigt
En je make-up niét verwijdert. Dr. Schultz: ‘Er zit een groot verschil tussen overdag acht uur achter elkaar make-up dragen, en ‘s nachts acht uur achter elkaar make-up dragen, zeker als je op je rug slaapt. Compenseer je vergeten schoonmaakbeurt in ieder geval niet met een grondige scrubsessie de volgende ochtend. Maak je gezicht schoon zoals altijd en gebruik daarna een detoxifying masker om je poriën te ‘ontstoppen’. Vergeet ook je kussensloop niet in de was te gooien.

En vergeet niet wat gezichtsdoekjes of toner naast je bed te zetten – zodat je het de volgende keer wél zo kunt doen, hoe moe je ook bent.

Succes!

Nooit meer verkeerd: zó doe je foundation op >

En dit is hoe vaak je het best je haar kunt wassen >