De opkomst van de heuse earparty is wat ons betreft een blijvertje. Alleen zo’n rits gaatjes vergt natuurlijk wel de nodige zorg en aandacht. Nogal wiedes, zou je zeggen. Maar toch raakt dat meegekregen briefje met verzorginstructies al gauw zoek en zijn sommige adviezen bovendien behoorlijk achterhaald. J. Colby Smit - de go-to piercer van menig model, celeb en moderedacteur en maker van de prachtigste oorkunstwerkjes (sla Pinterest er maar op na) – vertelt je hoe het moet:

Vraag om een naald in plaats van een piercinggun.

Een gaatje schieten zorgt door de druk die wordt uitgeoefend voor onnodige weefselschade. Een piercingnaald werkt preciezer, is volledig steriel en laat minimale schade achter. Dat een piercinggeweer minder pijn zou doen is een fabeltje – zolang de naald goed gebruikt wordt hoort de pijn minimaal te zijn.

Verzorg een pas gezette piercing twee keer per dag met water en zeep of een zoutoplossing

En dus vooral niet met alcohol, dat droogt het gaatje alleen maar uit waardoor er scheurtjes in de huid ontstaan en het wondje open blijft. Beter: zeep op oliebasis, deze maakt de huid zachter waardoor hij sneller herstelt. Dat flesje Sterilon van vroeger kun je dus beter skippen.

Draaien mag – maar lang niet altijd

Hoe verleidelijk ook, te veel friemelen aan je pas gezette piercing kun je het beste laten. Draai de oorbel enkel en alleen tijdens het schoonmaken wanneer het gaatje nat is. Anders afblijven!

De ene piercing is de andere niet

Naar het schijnt net zo pijnlijk om te laten zetten als een ‘normale’, maar een helixpiercing– zo eentje bovenin je oorschelp - heeft wat meer verzorging nodig. Iets om even in je achterhoofd te houden dus.

Weet hoe lang normaal is

Een gaatje in je oorlel heeft meestal twee tot drie maanden de tijd nodig om te helen, een helixpiercing een tikkie langer: zo’n drie tot tien maanden. Zodra de zwelling weg is, er geen vocht meer uitkomt en de roodheid is verdwenen is je oor volledig genezen. Halleluja!

Geduld is het sleutelwoord

Jij bent misschien hartstikke blij met je nieuwe aanwinst, je lichaam denkt daar toch even anders over. Het is lichaamseigen om een piercing te willen afstoten, dus je zult het even de tijd moeten geven om 100% te genezen. Een handje helpen kan zeker geen kwaad: simpele middeltjes als water en zeep om het schoon te houden en ijs tegen de zwelling do the trick.

Toch last? Geen paniek!

Het kan zijn dat de huid rondom je piercing begint te gloeien, wat dikker of rood wordt of dat er wondvocht vrijkomt. Fijn is anders natuurlijk, maar negen van de tien keer is er slechts sprake van huidirritatie, niet van een infectie. Voor je eigen gemoedsrust kun je even een piercingshop instappen om het te laten checken. En zoals meestal bij medische kwesties luidt het devies: keep calm and don’t Google it! Geloof ons maar, beter van niet. Je beste raadgever is in dit geval degene die er het meeste verstand van heeft: de piercer.