Er zijn aardig wat manieren waarop je je haar schade aandoet, zonder dat je het weet. Wij zetten ze op een rij:

1. Oude stylingapparaten gebruiken

Zorg ervoor dat je borstels en stijl- en krultangen geregeld schoonmaakt, omdat ze al snel vol gaan zitten met bacteriën en overblijfselen uit je haar. Het beste? Je haren iedere keer meteen uit je borstel(s) halen en één keer per maand alles eens een goede schoonmaakbeurt geven met babyshampoo.

2. Zweren bij stugge elastiekjes

De scrunchie maakte een comeback en daar was je haar zéér blij mee. Een elastiekje waar een zacht stof omheen zit is immers vele malen beter dan zo'n stugge, dunne variant, die je lokken snel doen breken. Probeer die dus zo min mogelijk te gebruiken.

3. Je haar blootstellen aan teveel chemische stoffen

Van blonderen tot keratine-behandelingen, wij vrouwen doen ons haar nogal eens wat aan. Probeer er echter toch voor te zorgen om chemische haarbehandelingen tot een minimum te beperken en verwen je haar vooraf met verzorgende spullen als een zeer voedend masker. Vertel de kapper bovendien van tevoren wat je de afgelopen jaren allemaal met je haren hebt gedaan, want die schade kan nog steeds in je lokken zitten.

4. Je stylingapparaten te warm zetten

Wanneer je een stijltang of fohn op het maximale hitteniveau gebruikt haal je de beschermende hydrateringslaag op je haar weg, waardoor het gaat afbreken en beschadigd. Wanneer een tool te heet is? Eigenlijk alles boven 'medium'. Om te testen of je föhn te heet staat, kun je 'm het beste eerst even op de bovenkant van je hand richten. Voelt het prima aan? Dan zit je goed.

5. Geen hittebeschermende producten gebruiken

Je hebt dit vast al tig keren gehoord, maar het is écht heel belangrijk om producten te gebruiken die je haar beschermen tegen hete stylingapparaten. Dit zorgt ervoor hoofdhuid gehydrateerd blijft en legt een beschermende laag om je lokken, zodat ze minder beschadigen.

6. Bijna nooit naar de kapper gaan

Oké, één keer in de 6 weken naar de kapper gaan hoeft niet per se, maar eens in de twee maanden is toch wel een must om je lokken gezond te houden. Ookal laat je het maar een beetje bijknippen, het maakt een groot verschil voor je lokken.

7. Je haar vanaf de wortels borstelen

Jep. Je lokken van boven naar beneden borstelen (wat we dus bijna allemaal doen) is slecht voor je lokken. Je kunt je haar beter in een paar delen verdelen, je haar een paar centimeter van je punten vastpakken en vanaf daar van boven naar beneden borstelen. Verzet je hand steeds iets meer naar boven en borstel weer totdat je bij je wortels bent aangekomen. Op deze manier borstelen is stukken beter voor je dan in lange stroken van boven naar beneden gaan.

8. Flink in de weer gaan met nat haar

Wanneer je haren nat zijn, zijn ze een stuk breekbaarder en fragiel. Probeer het daarom zoveel mogelijk met rust te laten en voorzichtig uit te borstelen, het liefst met een houten kam met dikke tanden. Zou beperk je de schade.

9. Teveel producten gebruiken

Wanneer je teveel producten door je haar smeert, ontdoe je je lokken van haar natuurlijk oliën. Geen goed plan. Bovendien verliezen je lokken (vooral wanneer je fijn haar hebt) hun volume en gaat het er al snel futloos uitzien. Probeer sowieso om producten vooral in je punten te smeren, tot ongeveer het midden van je haar. Zo krijg je het beste resultaat.

10. Altijd dezelfde shampoo gebruiken terwijl je haar verandert

Veel vrouwen denken dat je constant shampoo moet veranderen omdat je haar eraan went en het dan futlozer gaat worden. Da's niet waar, maar het is wel slim om je shampoo in te wisselen als je bijvoorbeeld je haren hebt gekleurd, geblondeerd of highlights hebt genomen. Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap last van haaruitval, dus dan kun je overstappen naar een shampoo speciaal voor dunner wordend haar.

Bron: goodhousekeeping.com