1. Je verwijdert je make-up helemaal niet
Wist je vast al, maar we zeggen ’t nog maar een keer: slapen met make-up op is niet goed voor je huid, want de make-up zal zich ’s nachts vermengen met zweet en bacteriën, en dát is weer een oorzaak van onzuiverheden. Bovendien kan make-up je huid sterk uitdrogen. Die ellende is helemaal niet nodig als je elke avond voor het slapen je gezicht schoonmaakt – óók als je er geen zin in hebt.

2. Je wast je gezicht niet nadat je je make-up eraf hebt gehaald
Je gezicht wassen is een gedoe, en soms heb je alleen de kracht om je make-up er snel af te vegen, want je wil zo snel mogelijk je bed in te duiken. Maar alleen je make-up eraf vegen met remover zorgt er niet voor dat álles wordt verwijderd. Was daarom je gezicht erna ook nog met een cleanser, zodat al het vuil echt van je gezicht is.

3. Je gebruikt hetzelfde watje/doekje voor je hele gezicht
Één watje gebruiken voor je hele gezicht is no good om twee redenen: (1) je loopt het risico dat je je oogmake-up naar je gezicht verplaatst over je hele gezicht uitsmeert (en daarmee je poriën verstopt), en (2) er kan make-up achterblijven op je gezicht. Daarom is het slim om meerdere watjes/doekjes te gebruiken – voor het verwijderen van je make-up en om de overblijfselen weg te vegen – voordat je je gezicht echt gaat wassen.

4. Je haalt je oogmake-up er niet volledig af
Restjes make-up die nog op je ogen blijven zitten, kunnen leiden tot een oogontsteking. Dus neem wat extra tijd zodat je echt alle eyeliner en mascara van je ogen verwijdert – ook al heb je zes watjes nodig. Om het lekker snel te doen, zijn oliewatjes heel handig te gebruiken. Hou het watje een paar seconden tegen je oog, zodat het spul goed kan inwerken voordat je je oogmake-up er zachtjes afveegt.

5. Je gebruikt niet de juiste remover bij de make-up die je op hebt
Als je dagelijks alleen maar een lichte BB cream of een beetje concealer op de probleemzones draagt, is een micellar cleanser of cleansing water genoeg om je make-up eraf te halen. Maar als je je hele gezicht hebt volgesmeerd (foundation, contouring, mascara, lippenstift – de hele mik mak), heb je een iets zwaardere remover nodig, zoals een oil cleanser.

6. Het water is te heet
Feit: heet water droogt je huid uit. Behandel je huid daarom met liefde en was en spoel je gezicht af met lauwwarm water.

7. Je gebruikt het verkeerde type cleanser voor jouw huidtype
Als je nog moet uitvinden wat jouw huidtype is (normaal, vet, gemengd, droog, gevoelig, etc.), kun je het beste een afspraak maken bij je dermatoloog. Op basis van de uitspraken van je dermatoloog kun je een cleanser gebruiken die bij je huid past, zodat je de schoonste en meest gehydrateerde huid mogelijk krijgt.

8. Je producten hebben niet de juiste pH-waardes
Een gezonde huid heeft een natuurlijke pH-waarde van 4 of 5,5, en om dit zo te houden heb je een cleanser nodig die een beetje zuur is. Je natuurlijke zuurbeschermingsmantel is een dunne, beschermende laag aan de oppervlakte van je huid die de pH-waarde controleert en beschermt tegen elementen van buitenaf (vuil, bacteriën, vervuiling, etc.), de groei van bacteriën afremt (doei, acne!), en je huid stevig en elastisch houdt. Als dit wordt aangetast, raakt je huid uit balans. Om je pH-waardes neutraal te houden, gebruik je cleansers met een pH-waarde tussen de 3 en de 3,5. Tegenwoordig vermelden merken als Phace Bioactive hun pH-waardes, dus no worries, die zijn steeds makkelijker te vinden.

9. Je scrub is te ruw voor je gezicht
Je maakt je favoriete, zachtleren tas ook niet schoon met een schuurspons, toch? Doe dat dan ook niet met je gevoelige huid. In plaats van een scrub met ruwe, scherpe bestandsdelen (zoals gemalen zaden of notendoppen), kun je beter gaan voor een scrub met een product dat synthetische, niet-schurende bolletjes bevat. Die verwijderen dode huidcellen effectief, zónder schade aan te richten.

10. Je scrubt je gezicht met een handdoek
Sommige vrouwen gebruiken hun handdoek als extra scrub om hun make-upzondes van de avond ervoor weg te boenen. Maar daar is-‘ie natuurlijk niet voor, dus dat kun je beter niet doen. Gebruik in plaats daarvan een peelingcrème die subtiel vuil wegveegt zonder je gezicht te beschadigen. Masseer het product met cirkelvormige bewegingen in en je verwijdert zo de laag met dode huidcellen.

11. Je wrijft met je handdoek om je gezicht te drogen
Stop daar on-mid-de-lijk mee en dep je gezicht in plaats van wrijven. Als het goed is, is je gezicht al gescrubd met een daarvoor bestemd product, dus een extra scrubbeurt heeft je gezicht niet nodig.

7 Angel-waardige beautylessen die ik backstage heb opgepikt >

Heeft je gezicht een vibrator nodig? >

Bron: Goodhousekeeping.com