Make-up is natuurlijk GODDELIJK, maar het is ook wel even goed om te weten wat voor negatieve kanten eraan hangen. Heus geen bangmakerij hoor, maar toch maar even lezen...

1. Er is niet overal een wettelijke regelgeving rondom make-up

In Amerika bijvoorbeeld wordt make-up niet zo streng onderzocht als in Europa. Dat betekent dat er veel meer chemicaliën daar gebruikt kunnen worden als ingrediënt. Als de producten niet vervalst of verkeerd gelabeld zijn, worden ze gewoon goedgekeurd op de markt. Om het verschil te laten zien: in Europa zijn er 1373 cosmetische chemicaliën afgekeurd, in Amerika 8. Let dus vooral op waar je je make-up vandaan haalt.

2. Reinigingsdoekjes hebben vaak irriterende stoffen

Irriterende stoffen, alcohol, parfum, synthetische wax, mineraal vet. Dit zijn ingrediënten van reinigingsdoekjes die in combinatie met het ruwe materiaal heel onvriendelijk zijn voor je huid. Je kunt er jeuk van krijgen, onzuiverheden, rode plekken én je huid neemt door al die ingrediënten nauwelijks crème op. Toch maar weer overstappen naar een face-wash of cleanser?

3. De gemiddelde vrouw gebruikt 13 make-upproducten per dag, met 515 ingrediënten

We krijgen plots héél erg veel zin om ons gezicht te wassen...

4. Parfum kan letterlijk alles betekenen

Achter de exacte ingrediënten in parfum kom je eigenlijk nooit. Er kan bijvoorbeeld natuurlijke olie in zitten, maar ook bestaan uit louter chemische componenten. Als je een allergische reactie krijgt op parfum, kun je deze dus beter op je kleding spuiten in plaats van op je huid. Of een ander parfum zoeken.

5. 'Biologisch' betekent niet wat je denkt dat het betekent

Er is geen standaard definitie van het label 'natuurlijk' of 'biologisch'. Zo lang het niet misleidend is, kan het ermee door. Die douchegel met komkommerextract kan voor 97% uit chemicaliën bestaan, en toch worden goedgekeurd als biologisch.

6. 'Cruelty Free' en 'niet getest op dieren'? 

Er zijn geen wettelijke definities voor deze termen. Niets, noppes, nada. Sommige merken geven dit netjes aan, en bij anderen komt het plots naar boven. In Nederland is het al sinds 1997 verboden om make-up op dieren te testen, maar veel beautyproducten worden daarom ontwikkeld in andere landen. Denk bijvoorbeeld aan China, waar het verplicht is om make-up op dieren te testen.

7. Mascara van drie maanden oud heeft schimmelgroei

Als je mascara hebt gekocht, is het maar drie maanden houdbaar. Daarna groeit in de meeste mascara's schimmel en komen er bacteriën op af.

8. 80% van de ingrediënten zijn nog nooit getest op veiligheid

Uhmmm, wat?! Van veel make-upproducten is het niet bekend of het een negatieve invloed op de huid kan hebben. Ondanks de controle die Nederland op de producten uitvoert, kan het toch ons land binnenkomen.

Bron: cosmopolitan.nl