Zelfs al raak je je puistjes niet aan, toch kunnen ze 'littekens' veroorzaken. Proberen die te verbergen met concealer, lijkt het alleen maar erger te maken. Gelukkig bestaan er speciale behandelingen die je acnelittekens vervagen of zelfs compleet verwijderen. Welke het best bij je past is aan jou om te bepalen.

1. Huidfillers

Fillers kunnen voor meer gebruikt worden dan alleen het opspuiten van lippen en het wegwerken van rimpels. Ze helpen namelijk ook bij het verwijderen van littekens.

'Dermale fillers zijn goed voor littekens,' vertelt dermatoloog Anjali Mahto. 'Afhankelijk van het type filler dat gebruikt wordt, moet de behandeling wel op regelmatige basis – meestal iedere zes maanden – herhaald worden om het beste resultaat te onderhouden.'

Als je ongeduldig bent, zijn fillers waarschijnlijk niet de beste oplossing. Omdat er zo veel verschillende soorten littekens bestaan, zijn er vaak meerdere behandelingen nodig voordat je resultaat ziet.

2. Mechanische peeling

'Het klinkt misschien wat vreemd en oncomfortabel, maar bij microdermabrasie wordt de huid met kleine zandkristallen bestraald om de dode huidcellen te verwijderen,' aldus Mahto. 'Hoewel het rode vlekjes helpt vervagen, moet het voorzichtig gedaan worden bij donkere huidtype. Een donkere huid heeft namelijk meer kans op pigmentvlekken na deze behandeling.'

Als je een gevoelige huid hebt, is microdermabrasie ook niet de oplossing voor jou. 'Het is een mechanische peeling waarbij dunne lagen van de huid verwijderd worden,' informeert skincare-expert Mieke Morgan.

3. Chemische peeling

Als je last hebt van puistjes en mee-eters, gebruik je waarschijnlijk al een cleanser, moisturizer of een behandeling die AHA (alfa-hydroxycarbonzuren) bevat zoals glycolzuur en melkzuur of BHA (bèta-hydroxycarbonzuren) als salicylzuur. Die zuren verwijderen de olie en dode huidcellen die op je huidoppervlak puistjes veroorzaken.

Deze chemische peeling helpt dus ook bij het verwijderen van rode en donkere vlekken die het gevolg zijn van acne. En hoewel het wonderen verricht voor je oppervlakkige littekens, is vervaging van de dieperliggende littekens niet verzekerd.

4. Micro-needling-therapie

Als je eenmaal littekens hebt, is het moeilijk om ze minder te laten opvallen. Maar micro-needling-therapie met radiofrequentie is een nieuwe methode die energie gebruikt in plaats van licht, zoals bij de populaire led-alternatieven.

Maar hoe werkt het precies?

Een intense energiestoot en de warmte van de radiofrequente straling, doordringen samen met de microscopische naalden de huid. Dit tast het littekenweefsel aan maar transformeert het ook tegelijkertijd.

In tegenstelling tot IPL, werkt deze ook op een donkere huid en heb je na de behandeling maar enkele uren een geïrriteerde huid (omdat dit ook de diepere lagen van je huid behandelt). Uit klinische onderzoeken blijkt dat na drie of vier sessies, je acnelittekens al voor 75 procent verbeterd zijn.

5. Verzorgingsproducten met retinol

Retinol, een andere naam voor vitamine A, is goed voor alle huidtypes en in het bijzonder voor iedereen die last heeft van verstopte poriën en oppervlakkige littekens.

'Als je producten die retinol bevatten aanbrengt op je gezicht, verminderen ze je littekens door vervelling te stimuleren,' aldus visagiste Sophie Ace. 'Dankzij de versnelde huidcelvernieuwing wordt de huid egaal. Dat wil zeggen: minder pigmentvlekken en littekens.'

Maar dat geldt niet voor alle littekens.

'Diepere littekens die inkepingen achterlaten in de huid, reageren minder goed op retinolbehandelingen,' waarschuwt Mahto. 'Deze varianten kun je beter ook vermijden als je een heel gevoelige huid hebt.'

6. IPL-laserbehandeling

Laserbehandelingen worden steeds populairder in de beautywereld. De methode is niet agressief is en beschadigt je huid niet.

'IPL (Intense Pulsed Light)-lasers hebben een ontstekkingsremmend effect waardoor ze de bacteriën die acne veroorzaken kunnen bestrijden,' vertelt dokter Mahto. 'Ze werken ook goed in het tegengaan van irritatie en huidvlekken. Wees wel bereid om meerdere sessies en nabehandelingen te ondergaan voor een goed en blijvend resultaat.'

Skincare-expert Morgan is het daarmee eens: 'Vooral de Ellipse Frax 1550-laser is goed in het verminderen van oppervlakkige littekens omdat het de huid opwarmt en stimuleert om nieuw collageen aan te maken. Het is een goede, pijnloze behandeling maar het is belangrijk om te onthouden dat het diepere littekens niet helemaal kan verwijderen.'

Het is ook goed om rekening te houden met je huidskleur. De meeste lasers reageren niet goed op gepigmenteerde huidtypes, het is vooral effectief bij lichtere huidskleuren.

7. Smeer dagelijks SPF

Het is altijd belangrijk om een SPF te smeren, zeker als je je huid wilt beschermen tegen beschadigingen op langere termijn, zoals huidkanker en huidveroudering. Maar als je last hebt van puistjes die littekens achterlaten of peelbehandelingen ondergaat, dan is het aanbrengen van SPF nog belangrijker.

'De huid is extra gevoelig voor beschadiging en pigmentatie na het gebruik van IPL-laserbehandelingen en verzorgingsproducten die AHA's en BHA's bevatten. Pigmentatievlekken kunnen nog duidelijker worden als er geen SPF wordt aangebracht,' aldus Mahto.

8. Verzorgingsproducten met niacinamide

We kennen allemaal peelingingrediënten zoals salicylzuur en glycolzuur, maar niacinamide (vitamine B3) is ook heel effectief in het verbeteren van littekens en een oneffen huid dankzij het versterkende en gladmakende effect.

Van: ELLE UK