Best wel eng: dit doet luchtvervuiling allemaal met je huid

En deze maatregelen kun je nemen.

Meer van The Skin Edit
20 articles
Zo neem jij je huid veilig mee de herfst in
Make-uptrend-voor-s-s-2015-glowy-skin
Dit zijn de beste serums van het moment
Dit zijn de eerste tekenen van huidveroudering

Dat de zon, stress en roken je huid vroegtijdig ouder maken dan ie is, weet je vast al. Uit onderzoek blijkt nu ook dat leven in een vervuilde stad je huid sneller doet verouderen. Dat kan zelfs oplopen tot één jaar per decennium en vanaf je zestigste zelfs anderhalf jaar. En bedankt.

Fijnstof wordt door onderzoeksartsen steeds meer onder de loep genomen. Niet alleen het effect ervan als we het inademen maar ook wat die minuscule deeltjes veroorzaken op je huid.

Advertisement - Continue Reading Below

Wat blijkt? Luchtvervuiling veroorzaakt vooral pigmentvlekken en in iets mindere mate rimpels. Chemicaliën kunnen de huid irriteren en vanuit die irritatie kunnen ontstekingen ontstaan. Dit zet de de pigmentfabriekjes (melanocyten) in je huid weer aan tot overproductie van pigment en dat leidt tot vlekken.

Wat te doen? De stad vermijden heeft geen zin. De wind zorgt er vanzelf voor dat fijnstof ook in minder drukke gebieden terecht komt.

More From The Skin Edit
20 articles
Zo neem jij je huid veilig mee de herfst in
Make-uptrend-voor-s-s-2015-glowy-skin
Dit zijn de beste serums van het moment
Dit zijn de eerste tekenen van huidveroudering
Zo verklein je je beauty-footprint
5-manieren-waarop-je-stiekem-je-skincare-routine-saboteert
Zó maak jij je beautyregime duurzaam

Gelukkig zijn er slimme producten die helpen om je huid goed te reinigen en te beschermen:

De schoonmaker

Clarins Extra Comfort Anti-Pollution Cleansing Cream, belooft de huid grondig schoon te maken maar verzorgt en hydrateert ook en dat is weer goed voor een gezonde barrièrelaag, € 35,65.

De beschermer

Clinique City Block Sheer SPF25, lichtgewicht en transparant filter waarmee je UV-schade beperkt. De antioxidanten in de formule beschermen tegen vrije radicalen. Doet het ook goed als make-up primer, € 27,72.

De reparateur

Skinceuticals C E Ferulic, een serum met een hoge concentratie werkstoffen die werkt op het verminderen van rimpeltjes en pigmentvlekken, € 135.