Alle make-up verwijderen voor je gaat slapen. In de zon een crème met hoge SPF gebruiken. Regelmatig een maskertje nemen. We kennen genoeg nuchtere adviezen die een positief effect hebben op je huid. Maar er zijn ook 'tips' die ronduit slecht zijn voor je huid. We zetten ze voor je op een rij.

1: Alle natuurlijke ingrediënten zijn veilig voor je huid

Helaas. Dezelfde valkuilen die opgaan voor synthetische werkstoffen, gelden ook voor natuurlijke stofjes. Sommige zijn veilig en hebben een gewenst effect op de huid, sommige hebben dat niet. Natuurlijke ingrediënten kunnen je huid behoorlijk irriteren, met alle vervelende gevolgen van dien. Voorbeelden zijn lavendel, pepermunt, citrusderivaten, geranium en toverhazelaar (hamamelis).

2: Als je een donkere huid hebt, hoef je geen SPF te gebruiken

Huid is huid en uv-straling tast een onbeschermde huid aan, wat de kleur ook is. Bescherming met een SPF-crème is key wanneer je het risico op huidkanker wilt verkleinen én vervroegde huidveroudering wilt tegengaan. Op vakantie in de volle zon is een crème met SPF 30 of 50 daarom onmisbaar. Op kantoor is een dagcrème of foundation met beschermingsfactor -bij voorkeur minimaal SPF 20- voldoende.

3: Scrub dagelijks voor een betere huid

Scrubben, peelen of exfoliëren is een belangrijk onderdeel van een goede huidverzorging. Maar teveel scrubben kan een averechts effect hebben. Je haalt dan gezonde cellen weg, terwijl die nog helemaal niet klaar zijn voor verwijdering. Het resultaat is een rode en geïrriteerde huid. Beperk daarom het scrubben tot eenmaal per twee weken voor een gevoelige huid, eenmaal per week voor een droge huid en tweemaal per week voor een vette huid. En doe het rustig aan: scrubben is bedoeld om je huid mooier te maken, niet om het te beschadigen.

4: Laat korstjes op wondjes ontstaan om ze sneller te laten genezen

Je bent waarschijnlijk opgegroeid met het idee dat een korstje op een wond goed is. Maar eigenlijk is het zo dat een korstje juist zorgt voor een langzamere genezing én voor meer littekenweefsel. Het insmeren van een wondje met een afsluitende crème (zoals vaseline) voorkomt vochtverlies en legt een beschermend laagje over de huid zodat het natuurlijke herstelproces zijn gang kan gaan.

5: Het stomen van je gezicht is het beste om je poriën te reinigen

Stomen kan helaas een blijvend negatief effect op je huid hebben, hoe lekker de warmte ook aanvoelt. Kleine bloedvaatjes kunnen springen (couperose) en rosacea kan -als je er aanleg voor hebt- verergeren. Betere hulpmiddelen om je poriën schoon te maken zijn klei- of houtskoolmaskers en exfoliators met salicylzuur (BHA).