Voornemens je eerste tattoo te nemen? We zetten alle dingen voor je op een rij die belangrijk zijn in ogenschouw te nemen.

1. De tattooshop moet schoon zijn. Klinkt als iets voor de hand liggends, maar besef goed dat een tattoo een open wond is die, mits de omstandigheden vies zijn, geïnfecteerd kan raken. Schoon betekent: de naald waarmee je wordt getatoeëerd wordt voor je neus uitgepakt, de tatoeëerder draagt handschoentjes en de tafel waarop je wordt getatoeëerd is van niet-poreus materiaal zoals staal.

2. De tekening van je tattoo is precies hoe je tattoo eruit gaat zien. Keur de tekening dus alleen goed als je écht tevreden bent. Zie je nog dingen die je wil veranderen: speak up. Dit is geen ring die je kunt afdoen, dit is een tekening die voor altijd op je lichaam blijft zitten.

3. Laat je niet vlak voor een zonvakantie tatoeëren. Tatoeages hebben twee weken nodig om te herstellen, dus maak niet de fout om een paar dagen voor je vakantie naar de tattooshop te gaan - dat wordt namelijk in de schaduw zitten terwijl de rest in de zon pootjebaadt.

4. Doe 't niet impulsief. Het beste kun je een tatoeage al een tijdje willen voordat je hem echt neemt - en een tijdje is, bijvoorbeeld, een jáár, geen week. Ga nooit voor tatoeages die nu leuk zijn, maar over tien jaar niet meer. Trenddingetjes kun je dus beter achterwege laten.

5. Soms kun je niet precies de tatoeage krijgen die je wil. Letters die te klein zijn kunnen in elkaar gaan overlopen, sommige constructies worden hoe dan ook lelijk. Luister goed naar de tatoeëerder als hij vraagtekens zet bij je design, want hij doet het - als het goed is - al jaren, dus hij weet veel beter dan jij hoe een design in de praktijk gaat uitpakken.

6. Als je geen goed gevoel krijgt bij een tatoeëerder, kun je gewoon weer weggaan. Als hij zonder reden je ontwerp afkraakt, niet betrouwbaar over komt, geïrriteerd raakt als je iets wil veranderen, of je op iedere andere manier géén goed gevoel geeft, ga dan weg en vind een tatoeëerder die je wel de tijd en aandacht geeft die je bij het zetten van je eerste tatoeage verdient.

7. Elke tatoeage doet bij het zetten pijn. Maar de plek bepaalt - uiteraard - hoé veel pijn-ie doet. Tatoeages op botplekken doen het meeste pijn (ribben, knokkels, je voet), tatoeages op 'zachtere' plekken minder.

8. Na een tijdje moet je wéér. Tatoeages vervagen na een tijdje, hoe goed je ze ook behandelt, dus na een tijdje loont het om 'm weer bij te 'kleuren'. Sommige tatoeëerders geven een gratis touch-up, anderen rekenen een kleine prijs. Het beste kun je teruggaan naar de tatoeëerder die de tatoeage ook heeft gezet. Tatoeages die veel in het zonlicht komen, vervagen sneller dan tatoeages die over het algemeen onder kleding blijft.

9. Over het verwijderen van een tattoo... Dat kan gewoon. Met een laserbehandeling kun je een tatoeage laten weghalen, en afhankelijk van de grootte van de tatoeage ben je in één of meerdere behandelingen klaar. Blauwe, zwarte en groene inkt is makkelijker weg te halen dan lichtere kleuren als geel en wit. Let wel: je kunt er littekens aan overhouden. Zorg dat je naar een dokter gaat om het te doen, niét naar een tattooshop. Een dokter kan je namelijk een verdoving geven, zodat het geen pijn doet, maar een tattooshop heeft geen licentie om een verdoving te geven, waardoor de behandeling pijnlijk kan zijn.