Er zijn heel veel manieren waarop je je tere lokken beschadigt zonder dat je het weet. En met de herfst en steeds koudere dagen in aantocht, is het toch wel even goed om te weten hoe je ze in een zo goed mogelijke conditie houdt.

Daarom zetten we de 9 grootste boosdoeners op een rij:

1. Je gebruikt oude styling tools. Je moet met enige regelmaat je haarborstel reinigen omdat het een broedplaats is van bacteriën en oud vuil – dingen die je sowieso niet in je haar wilt. Haal dus regelmatig haar uit je borstel en reinig 'm één keer per maand grondig met water en laat hem een tijdje weken.

2. Je gebruikt een ruw elastiekje.1995 ligt ver achter ons, maar de scrunchie zou zomaar een comeback kunnen maken. Het beste type haarelastiek is de variant met stof eroverheen – een compact, dun elastiek kan je lokken irriteren en ervoor zorgen dat haren afbreken als je 'm te strak doet. Als je je haar uit je gezicht wilt, kun je beter kiezen voor schuifspeldjes of een klemmetje. Alles wat strak zit is beschadigend, dus probeer losjes te denken.

3. Te veel chemische haarproducten gebruiken. Te veel chemicaliën zijn slecht voor elk lichaamsdeel en nee, je haar is daarop zeker geen uitzondering. Te veel kleuren met slechte verf, keratine-en en relaxen kan leiden tot beschadigd haar. Zorg dat je de hoeveelheid chemische producten tot een minimum beperkt en gebruik af en toe een haarmasker om je haar te herstellen.

4. De hitte van je tools te hoog zetten. We snappen dat het zo 'lekker snel' gaat, maar zet de temperatuur nóóit op z'n hoogst, maar hoe weet je wat té heet is? Om te beginnen: zet de temperatuur nooit boven medium. En laat een föhn eerst tegen je hand aan blazen. Als het fijn voelt op je huid, staat hij goed ingesteld. Als je heel stug haar hebt en écht een hogere temperatuur nodig hebt, zorg er dan voor dat je gebruik maakt van een goede hittebeschermer. De vuistregel: hoe minder hitte, hoe beter. En probeer je haar altijd zo droog mogelijk te stylen. Ja, dat geldt ook voor föhnen.

5. Een hittebeschermer skippen. Je hebt het vast al héél vaak gehoord, maar mét een goede reden. Je zorgt er echt voor dat je haar minder beschadigt. Spray het in je haar voordat je gaat föhnen, je haar gaat krullen of juist gaat stijlen. Zorg dat je hele haar ermee bedekt is en voilà: prachtige lokken zijn daar.

6. Er zit te veel tijd tussen je kappersbezoekjes. Hoewel aan je gespleten haarpunten vast een fantastisch tijdverdrijf is als je je verveelt, zou het ook een wake-up call moeten zijn voor een nieuw kappersbezoek. Want een kleine split kan een grote split worden, waardoor je haar dun en zwak kan worden. Om je haar gezond te houden – en heel – kun je proberen elke maand een centimeter af te knippen, of elke 2 maanden als je het wilt laten groeien. Hierdoor kan je haar herstellen en gezond blijven.

7. Je haar vanaf je wortels naar beneden kammen. Je haar van boven naar beneden kammen veroorzaakt haken en gebroken haren. Om het beter te beschermen kun je je haar in 3 of 4 delen verdelen en borstel van beneden richting je wortels. Zo doe je dat: je pakt een paar centimeter aan de onderkant van je haar en borstelt het in je hand. Dan pak je een paar centimeter daarboven en ga zo door tot je bij je wortels bent. Op deze manier is het niet één lange haal van boven naar beneden, maar kleine stapjes.

8. Je behandelt je natte haar heel ruw. Als je haar nat is, is je haar gevoeliger dan wanneer het droog is. Dus kam je natte haar altijd met een kam met grote tanden, omdat een kleinere kam te ruw kan zijn en voor afbrekende haren kan zorgen. Hetzelfde geldt voor drogen met een handdoek. Doe dit ook voorzichtig, want ook dit kan je haar beschadigen.

9. Dezelfde shampoo houden voor veranderend haar. Sommige vrouwen denken dat ze regelmatig van shampoo moeten switchen om ervoor te zorgen dat hun lokken niet wennen aan één product. Dat is dus niet waar, je moet alleen je shampoo veranderen als de omstandigheden veranderen, bijvoorbeeld als je je haar geverfd hebt.

Bron: Cosmopolitan.com