Alles wat je moet weten over Dysons nieuwe föhn waar de beautywereld verliefd op is geworden

​Er is nu geen weg meer terug.

Meest gelezen
GIF

Hij is er dan eindelijk ook in Nederland: de Dyson-föhn waar de beautywereld het al máánden over heeft.

De technologie-gigant is vooral bekend van die supersonische stofzuigers, maar besloot ook maar eens de beautywereld te gaan veroveren. En met succes. Want als Dyson iets doet, dan doen ze het rigoureus, dus ook op föhngebied.

Het team draaide niet even een simpel model in elkaar, neen. Daar gingen jaren aan onderzoek - ze bouwden zelfs een heus haarlaboratorium - en een investering van 50 miljoen pond aan vooraf.

Advertisement - Continue Reading Below

HOÉVEEL KOST-IE?!

We horen je denken, dat gaat dus aardig wat kosten. Ja. Zeker. De Dyson Supersonic-föhn gaat over de toonbank voor € 399. Maar hij is de hype dubbel en dwars waard, geloof ons.

Dyson huurde nieuwe ingenieurs in en tikte top of the bill mensen als Jen Atkin - de haarstylist van de Kardashians in - op de schouder om hun te advieren. Daarnaast werd er 1625 kilometer(!) menselijk haar gebruikt voor tests, werden er 600 prototypes gemaakt en zijn er meer dan honderd patenten aangevraagd voor de technologieën die ze gebruiken. Dan weet je dat je iets speciaals in handen hebt.

Meest gelezen

EVEN WAT ANDERS

Het design van de föhn is, zoals je wel van Dyson gewend bent, dan ook flink anders dan bij de normale föhn. En da's maar goed ook. Bij normale föhns zit de motor namelijk in de kop, waardoor-ie al snel heel zwaar gaat aanvoelen. Bij Dyson hebben ze 'm in de greep gedaan, waardoor je niet alleen je polsen bespaart, maar ook nog eens veel beter kunt twisten en turnen.

Daarnaast lijkt de kop een beetje op de ventilatoren van Dyson, die geen bladen heeft. Hierin zit de zogenoemde 'Air Multiplier-technologie' van het merk, die drie keer zoveel lucht uitblaast dan dat er wordt aangezogen. Dit werd ook voor de föhn gebruikt, waardoor je haar een stuk efficiënter droog wordt geblazen dan bij traditionele haardrogers. Plus: hij blaast zeer gericht, waardoor je je lokken meteen kunt stylen.

NOG EVEN SNOOZEN

Het beste nieuws: je lokken worden een stuk sneller droog. Geloof me, dit gaat als een razende. Vooral doordat je met de opzetstukken makkelijk verschillende stylen kunt creëren, ben je veel sneller klaar. Lees: tien minuten langer blijven liggen 's ochtends.

GIF

BUH-BYE PLUIS

Je haar iedere dag föhnen is niet zo best. En hoewel ik je dat nog steeds niet aanraadt, is de Dyson toch wat liever voor je lokken dan een normale föhn. Hij heeft namelijk een 'intelligente warmtecontrole', waardoor je haar niet wordt blootgesteld aan te warme temperaturen. Een glazen parelsensor (spannend) meet de temperatuur twintig keer per seconde en geeft deze informatie door aan de microprocessor, die weer het dubbel gelaagde verwarmingselement aanstuurt. Klinkt allemaal heel technisch en lastig, maar je ziet het resultaat meteen in je lokken terug. Geen klitten, geen doffe kleur, geen pluis; alsof je net van de kapper komt. Bijna dan.

IK VERSTOND JE EVEN NIET

Nog een irritant punt aan de föhn die Dyson wilde aanpakken: het geluid. Zal je vriend ook heel blij mee zijn. Een team van aero-akoestische ingenieurs - ja ja, ze lieten niets aan het toeval over - onderzocht hoe ze de akoestiek van de föhn konden verbeteren. Allemaal heel lastige technische praat, maar het komt erop neer dat-ie een stuk stiller is dan andere haardrogers en je tijdens het föhnen nog een gesprek met iemand kunt voeren of Keeping Up With The Kardashians op de achtergrond kan horen. Wel zo gezellig.

MIJN OORDEEL

Toegegeven, ik ben liever lui dan moe en laat mijn haar bijna altijd luchtdrogen. Maar bij Dyson hadden ze me bij het woord '50 procent minder droogtijd dan bij normale föhns'. Dus calculeerde ik wat extra tijd in na mijn douchebeurt en ging aan de slag. Het geluid was meteen een grote pro - ik kreeg het laatste ochtendnieuws gewoon tijdens het föhnen nog even mee, ha! - en hij is een stuk makkelijker in gebruik door de vormgeving. Vooral het feit dat je met de magnetische opzetstukken de luchtstroom allerlei kanten op kunt draaien, is ideaal.

Maar voor € 399 wil je natuurlijk wel iets meer. En dan vooral: een Jennifer Lopez-esque resultaat. Wat je dus zo ongeveer wel krijgt (minus het lichaam dan). Ik had verwacht, zoals bij iedere sporadische föhnbeurt, dat ik olie door mijn lokken moest smeren als het gedroogd was, maar nope. Je haar wordt écht glanzend en glad droog. Volume-wise was ik niet per se meteen onder de indruk, maar dan kan ook aan mijn lusteloze herfstlokken liggen.

Enne, geloof je mij niet, dan vast wel January Jones:

De Dyson Supersonic-föhn is vanaf nu exclusief bij debijenkorf.nl en via dyson.nl verkrijgbaar voor € 399.