Getest: rauwe cacao

Allemaal leuk en aardig hoor, die goede voornemens. Maar het niet zwichten voor een flink stuk chocolade is toch stukken lastiger dan gedacht. Goed nieuws: met behulp van rauwe cacao val je juist af, in plaats van aan te komen. Hoe dat kan? Nou, zo.

Meest gelezen

Je bent één en al oor? Dat dachten we al. Nou, hier komt het. Rauwe cacao, en daarmee ook rauwe cacao-nibs, vallen in de categorie Superfoods (net als het eerder geteste Chiazaad en Açai-poeder). En aan die superfoods kleven talloze voordelen. Waaronder dus het afnemen van lichaamsgewicht. Het zit namelijk zo: in rauwe cacao zit chroom. En, zo is wetenschappelijk aangetoond door het Nutrient Requirements and Functions laboratorium bij het Human Nutrition Center van de US Department of Agriculture, er bestaat een directe relatie tussen een verhoogde chroomconsumptie, lichaamsgewicht en lichaamsvet. Daarnaast houdt chroom je bloedsuikerspiegel in balans wat de kans op diabetes type 2 verkleint. Nu is rauwe cacao heus niet het enige voedingsmiddel dat chroom bevat. Ook in graanproducten zit (een kleine hoeveelheid) chroom. In rauwe cacao zit echter tien(!) keer zoveel chroom als in brood. En tja, de keuze tussen brood en chocolade lijkt ons een makkelijke.

Advertisement - Continue Reading Below

      
WONDERMIDDEL
Daarnaast bevat dit goedje nog veel meer stoffen die lijf en leden in goede conditie houden. Antioxidanten (voor een gezonde stofwisseling en strakke huid) bijvoorbeeld. En anandamide, een neurotransmitter die wordt aangemaakt nadat we ons hebben ingespannen en wanneer we ons goed voelen. Bovendien gaat dit stofje hongergevoel tegen. Wat dan weer gunstig is als je ‘nee’ moet zeggen tegen de zoveelste zoete traktatie op kantoor. Maar ook serotonine (tegen stress), fenylethylamine (ook wel ‘het verliefdheidsstofje’), magnesium (goed voor het hart, de hersenen, verlichting van menstruatiepijn, flexibiliteit en sterke botten), chromium (balanceert de bloedsuikerspiegel) en zink (goed voor immuunsysteem, lever(!) en huid) zijn onderdeel van de rauwe cacao-nibs. Klinkt goed, nietwaar?
        
Meer voedsel met metabolisme verhogende eigenschappen >
            
RAW FOOD
Waarom de cacao dan rauw moet zijn? Welnu, tijdens het verhitten gaan er flink wat voedingsstoffen verloren. Daarnaast bevat rauwe cacao – in tegenstelling tot chocola – geen andere toevoegingen, zoals suiker en melk.
          
RESULTAAT
Uw redacteur was overigens al gezwicht bij het ‘chroom-gedeelte’ en voegde daarom elke ochtend een handje rauwe cacao-nibs aan haar ontbijt toe. Het resultaat? In het begin een klein schokeffect. Yuk, dit is niet de chocolade die we kennen. Wat is het bitter! In de naam der journalistiek was het doorzetten geblazen en gek genoeg kon ik op dag vier niet wachten totdat het weer tijd was voor de dagelijkse kom yoghurt met rauwe cacao-nibs. De smaak went dus. En wordt zelfs lekker. En al die fantastische neveneffecten? Ik ben inderdaad flink goedgemutst, ondanks het winterse weer. Heb niet heel veel honger en mijn vetpercentage daalt. En ook mijn huid ziet er goed uit.

 

Eén minpuntje: ik heb overdag meer zin in chocolade dan doorgaans. Maar omdat ik weet dat ik elke dag mijn Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Chocolade krijg bij het ontbijt, sla ik niet aan het binge-eten.
        
Rauwe cacao-nibs koop je bij verschillende gezondheidswinkels en online.