TARWE- EN MEERGRANENBROOD
Het klinkt gezond en het oogt gezond, maar vergis je niet. Tarwe- en meergranenbrood wordt vaak gemaakt met geraffineerde granen, waardoor je niet de volledige voedingswaarde van de hele granen binnenkrijgt. Daarnaast heeft het een hoge glycemische index, die zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Kies dus liever voor volkoren- of speltbrood.
 
Ga liever voor deze superfoods >
 
KANT-EN-KLARE SALADE
Eigenlijk zegt kant-en-klaar al genoeg. Dat er salade achter staat betekent niet automatisch dat het gezond is. De boosdoeners zijn vleeswaren, kaas, spek, eieren, croutons en eigenlijk alles met een dressing. Tip: giet je dressing niet over je sla, maar dip je vork erin voor je een hap neemt!
 
CRANBERRYSAP
Puur cranberrysap is, net als citroensap, veel te zuur om te drinken. En dus gaat er flink wat suiker en zoetstof bij om er een ‘gezonde’ dorstlesser van te maken. Het alternatief? Ga op zoek naar concentraat, puur sap van ongerepte cranberries wat je flink verdunt met water.
 
MUESLI
Muesli, maar dat is toch juist goed? Neen. Muesli uit de supermarkt wordt gemaakt met havermout, honing, gepofte rijst en ga zo maar door. Nauwelijks voedingswaarde, amper vitaminen en mineralen, maar wel een flinke dosis vet, suiker en calorieën. Kies voor vezelrijke ontbijtgranen of snack met een handje amandelen.
 
SUSHI
Okee, calm down, het gaat maar om een aantal soorten sushi. Spicy rolls worden vaak gemaakt met mayonaise, philadelphia rolls met gerookte zalm en roomkaas en tempura betekent gedoopt in beslag en gefrituurd. Ook california rolls zijn, met een overvloed aan avocado en (imitatie) krabvlees, niet altijd de beste keuze.
 
GLUTENVRIJ
Als je een glutenallergie hebt is het heus niet erg om af en toe los te gaan op glutenvrije traktaties. Voor ieder ander is het belangrijk om te beseffen dat die snacks niet perse gezonder zijn, alleen glutenvrij. Ook glutenvrije snacks kunnen bomvol onverzadigd vet zitten, dus let goed op!
 
Glutenvrij dineren doe je in deze glutenvrije restaurants >
 
DETOX SAPPEN
Hele dagen nippen aan groene brouwsels is ook niet zo gezond als je zou denken. Je hebt flink wat groente en fruit nodig voor een beetje sap, waardoor je de voedingsstoffen concentreert. Dat zorgt er alleen ook voor dat je al die natuurlijke suikers veel sneller opneemt dan normaal. Let dus goed op welke soorten groente en fruit je in je sapjes verwerkt en vervang niet ál je maaltijden voor een vloeibare variant. (Tenzij je een echte sap detox doet natuurlijk.)
 
GRIEKSE YOGHURT MET EEN SMAAKJE
Griekse yoghurt is booming en dat is prima, maar veel varianten worden op smaak gebracht met kunstmatige rommel. Vooral Griekse yoghurt met fruitsmaak is een boosdoener, boordevol kunstmatige smaak- en zoetstoffen en toegevoegde suikers en veel minder proteïne dan standaard Griekse yoghurt.
 
APPELMOES
Het is gemaakt van appel en dus gezond? Appelmoes is afgeladen met toegevoegde suikers. Neem dus maar een echte appel, koop ongezoete appelmoes in een natuurwinkel of duik zelf de keuken in om je eigen appelmoes te maken.
 
LUXE KOFFIE
Een kopje puur, zwart goud is echt niet zo schadelijk. Maar tegenwoordig drinken we steeds meer lattes en frappuccinos met melk, zoete siropen en de nodige toefjes slagroom. Slecht dus! Vraag voortaan om magere melk, dat scheelt al enorm, maar een standaard bakkie is natuurlijk veel beter.
 
MUFFINS
Muffins? Ja, muffins. En dan vooral die kant en klare die je als tussendoortje (of als ontbijt) eet. Ook al zijn ze volkoren of skinny, de meeste zijn buitenproportioneel groot, bevatten dik 350 calorieën en zitten bomvol geraffineerde granen en natrium. Bak je ze zelf? Dan is het uiteraard een heel ander verhaal.

 
Übergezond ontbijten met koekjes? Het kan! >