Ben je nét niet aan het Facebooken, Instagrammen of appen, dan is er wel nieuws over een nieuwe iPhone SE . Yep, er is altijd een goede reden om even op je telefoon te kijken.

Voor wie een tikkie te obsessief bezig is met dat mobiele ding, ‘em níet een paar uur kan missen, het benauwd krijgt bij een roodschreeuwend bericht dat de batterij bijna leeg is: anno 2016 kennen we serieuze lichamelijke klachten, te wijten aan (obsessief) gebruik van mobieltjes. Lees, huiver en doe je voordeel met de tips van onze Amerikaanse zussen:

1. Stel. Je bent driftig in debat met je vriendinnen over wel/niet die nieuwe Prada’s, voel je kramp opkomen in je vingers en spieren in je armen lijken het te begeven. Opgepast. Als je zo doorgaat kan dit overgaan in een heuse ontsteking in je pezen en tintelende en gevoelloze vingers. Ai. Willen we niet. Tip: vouw je handen in elkaar, draai ze naar buiten, duw je armen naar beneden en strek je armen. Dit zorgt ervoor dat je armen en handen uit de kramp gaan. (Tip 2: niet over discussiëren, schoenen zijn áltijd een goed idee.)

2. Zit je over je schermpje gebogen, terwijl je dit artikel op je telefoon leest? Fout. Deze houding verpest je nek en is slecht voor je rugspieren. Hou liever ‘m liever recht voor je gezicht. Vooruit, het is niet de meest charmante pose, maar geloof ons, het scheelt een zere nek.

3. Al scrollend door de leukste Instagramfoto’s zijn er waarschijnlijk twee dingen die je vergeet: knipperen en opkijken. Droge ogen, duizeligheid en – daar is-ie weer – een zere nek zijn allemaal vervelende kwaaltjes die je hieraan kunt overhouden. Tip: hou je telefoon ongeveer 40 centimeter van je gezicht en kijk af en toe even om je heen. Zo krijgen je ogen wat rust en weet je gelijk weer wat er om je heen gebeurt. Wel zo veilig.

4. Nomophobia. Wat? No-mobile-phone phobia. Oftewel: een diepgewortelde angst je geliefde smartphone kwijt te raken. Echt, het is een serieuze fobie waarbij je minstens iedere paar minuten checkt of de liefde-van-je-leven nog wel in je tas zit. Klinkt bekend? Tip: blaas de stress uit je lijf met ademhalingsoefeningen of las een yoga-sessie in, en in een mum van tijd heb je nergens last meer van.

5. Nee, je kreeg níet net een berichtje. Uit onderzoek van een Amerikaanse professor blijkt dat 89 procent van zijn studenten een trilling voelde, terwijl dat helemaal niet zo was. Schokkend? Jazeker. Tip: zet de trilfunctie uit en het probleem is deels getackeld. Klinkt kinderachtig, werkt wel: spreek vaste tijden af met jezelf waarop je je telefoon mag checken, zodat je niet alsnog iedere vijf minuten naar je smartphone grijpt.

Kun je dus mooi allemaal in de praktijk brengen met de nieuwe iPhone SE, als een schone lei >