Als je dacht dat diëtisten al die stereotype 'gezonde' etenswaren in hun mond stoppen, heb je het mis. Sommige van deze voedingsmiddelen zijn namelijk minder goed dan ze lijken. Cosmopolitan US ontdekte welke 10 dingen diëtisten proberen te vermijden en wij dus vanaf nu ook:

> DETOX SAPJESWe horen het met regelmaat voorbij komen: 'Sorry, ik eet niet mee. Ben aan het detox-en.' Leuk, maar zo goed is het eten van alléén maar vloeibaar spul dus niet. En dat het je lichaam reinigt kunnen we ook niet bepaald zeggen. 'There is really no such physiological phenomenon as a cleanse,' zegt diëtiste Mindy Haar (directeur programmaontwikkeling van de Institute of Technology in New York.

> GRANEN MET 'NATUURLIJKE' SUIKERSWe worden spontaan opgewonden als we het horen. Zoet, maar toch gezond. Nou, dat valt in werkelijkheid vies tegen. Grijp liever een écht stuk fruit voor in die magere yoghurt. (Bijna) net zo zoet en vaak nog lekkerder. En gezonder natuurlijk. Daar doen we het voor.

> GLUTENVRIJWaarom eten zo veel mensen opeens álles glutenvrij? Tenzij je een glutenintolerantie hebt zijn er núl redenen om gluten te vermijden. Om calorieën te omzeilen? Dream on. In voedsel zonder gluten zit evenveel (en soms zelfs meer) vet dan zijn tegenhanger.

> LIGHT CRACKERSStudies wezen uit dat mensen té veel lightproducten eten. Ze onderschatten het aantal calorieën dat deze voedingsmiddelen bevat, en belonen zichzelf daarom met een schepje extra op het bord. Mag. Maar denk nou niet dat dit per se een gezonde beslissing is. Zo eet je namelijk alsnog meer dan de aanbevolen hoeveelheid.

> SMOOTHIESDa's nou jammer, dat die niet gezond zijn. Die uit de supermarkt dan. Een gemiddeld sapje uit de schappen bevat al zo'n 400 calorieën en 50 gram suiker. Wow. Kunnen we dus net zo goed een volkoren sandwich met gerookte kip eten. Wat ook bepaald geen straf is.

> VEGGIE CHIPSHa. Dit is er typisch zo een waarvan je van tevoren wel kon bedenken dat het allemaal schijn is. Maar 'veggie' klinkt gewoon heel healthy. Toch blijken de eerste ingrediënten van deze ogenschijnlijk vegetarische chips aardappel (of aardappel smaak) en olie te zijn. Het is dus eigenlijk een en hetzelfde. Jammer…

> 'GEZONDE' MUESLIREPENTypisch gevalletje van candybars op representatieve wijze aanprijzen. En dan met een lange lijst aan ingrediënten die blijkbaar toch minder proper zijn dan je zou denken. Ze kunnen diarree en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Iets waar we totáál niet op zitten te wachten. Lori Welstead, een geregistreerde diëtist van de Universiteit van Chicago, zegt dat we beter voor voedingsmiddelen kunnen kiezen die van nature rijk zijn aan vezels. Denk aan noten, groenten, zaden, fruit en volkoren granen.

> BEVROREN DIEETMAALTIJDENEr wordt beloofd dat je door het eten van deze maaltijden afvalt. Maar vind je het gek met zulke minuscule porties? Volgens Welstead zitten er in verpakte maaltijden kunstmatige ingrediënten die ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt. Beter: kook zelf maaltijden en vries ze in. En gebruik vanaf nu altijd een eenpersoons bakje waar je het in bewaart, zo eet je nooit te veel.

> SUGAR-FREE SLASAUSAls voedselmakers suiker weglaten, betekent het (in bijna alle gevallen) dat ze smaakstoffen in de vorm van koolhydraten of vetten toevoegen. En die veranderen automatisch weer in suikers. Daar hebben we dus niks aan. Beter om dus wat zoete groenten (denk aan: mais, wortels en cherrytomaten) en een goede olijfolie of azijn toe te voegen.

> LIGHT FRISDRANKENBeter dan gewone frisdrank? Misschien wel. Maar deze drankjes komen je dieet niet ten goede. Sterker nog: ze laten je nóg erger naar eten hunkeren. En dat kunnen we nou net niet gebruiken tijdens die zware balansdagen.

Zie ook: de waarheid achter jouw favoriete snacks >