We letten heel goed op wat we eten (of pogen dat te doen), maar willen we een fit en gezond lichaam, dan is de tijd waarop we eten minstens zo belangrijk. Wat heet: essentieel.

Althans, dat suggereert een onderzoek dat in Californië is uitgevoerd op twee groepen muizen. Beide groepen kregen evenveel te eten – de eerste groep kreeg dat verspreid over dag en nacht, terwijl de tweede groep al zijn eten binnen een tijdsslot van acht uur (bijvoorbeeld van 09.00 uur tot 17.00 uur) kreeg.

Wat bleek? De muizen die binnen de acht uur aten, verloren 5 procent van hun lichaamsgewicht én de bacteriën in hun darmen veranderden op zo’n manier dat hun stofwisseling verbeterde. Duurt jouw dag langer dan acht uur? Professior Satchin Panda, die het onderzoek leidde: ‘De muizen die we in een tijdsslot van 12 uur lieten eten, hadden nog steeds een gezonder lichaam dan de muizen die dezelfde portie over de hele dag verspreid aten.’

Circle, Illustration, Symbol, Graphics, Diagram,

In het weekend geen zin in een klok? Ook geen probleem – nog een derde groep muizen, die doordeweeks binnen een tijdsslot aten en in het weekend de klok rond aten, waren per saldo nog stééds gezonder dan de muizen die de hele week de hele dag en nacht eten.

Poe. Waarom dit goed nieuws is: je kunt dus met iets simpels als tijd een fors verschil maken. Waarom dit slecht nieuws is: die nachtelijke snack moet dan dus wel in de ban. Ten minste, als hetzelfde opgaat voor mensen dan, want het hele onderzoek is ten slotte gestoeld op muizen.

Food for thought, kortom. Check hier het hele onderzoek.

DIT at Marilyn Monroe als ontbijt (en het gaat je verbazen) >

Is cactuswater het nieuwe kokoswater? >