Iedereen wil graag een goede nachtrust en zoektochten naar de beste manieren om die te krijgen zijn volop gaande. Toch maken we nog veel fouten die makkelijk op te lossen zijn. Lees hier 5 manieren waarop je slaapcyclus wordt gesaboteerd.  

1.    Vroeg naar bed
Sommigen onder ons gaan extra vroeg naar bed omdat ze ook vroeg in slaap willen vallen. De gedachte hierachter is dat je eerst een hele tijd zou moeten platliggen voordat je in slaap valt. Bijvoorbeeld: je gaat om 20:00 uur naar bed zodat je om 22:00 in slaap valt, waardoor je jezelf dus ruim twee uur geeft om te ontspannen en weg te dommelen. Da’s dus fout: deze uren zijn frustrerend en frustratie werkt averechts. Frustratie zorgt voor adrenaline, en adrenaline op zijn beurt houdt je weer wakker.

Oplossing:
Ga pas naar bed wanneer je je echt slaperig voelt. Als je naar je lichaam luistert zal je sneller in slaap vallen.

2.    Snoozen
Druk jij ook regelmatig op de snoozeknop als je wekker afgaat? Niet slim.. Als je het je kan permitteren om het opstaan een aantal keer uit te stellen, staat je wekker simpelweg te vroeg. De slaap die je krijgt na het afgaan van je wekker is geen high-quality-slaap, het kan je zelfs versuft laten voelen. Plus: uitslapen kan leiden tot slapeloosheid  in de avond.

Oplossing:
Zet je wekker op de tijd dat je echt moet opstaan. En dwing jezelf om niet op die snoozeknop te drukken en gewoon op te staan. Extra tip: zet je wekker aan de andere kant van de kamer, dan moet je wel uit je warme nest kruipen.

3.    Telefoons, tablets en laptops
Spelletjes, e-mails of social media -  alles op een scherm houdt je wakker. Ze zenden blauw licht uit, dat de aanmaak van melatonine onderdrukt – het stofje dat je hersenen en je lichaam vertelt dat het tijd is om te gaan slapen en dus erg belangrijk is voor jouw trip naar dromenland.

Oplossing:
Heel makkelijk, zet je apparaten ten minste een uur voordat je gaat slapen uit, en weersta de verleiding om je e-mail nog één keer te checken.

4.    Telefoons in de slaapkamer
Deze is natuurlijk gerelateerd aan #3, maar verdient zijn eigen plek in de lijst. Telefoons horen niet in de slaapkamer. Deze technologie is tegenwoordig zo belangrijk voor ons geworden, dat het achterlaten van je telefoon in een andere kamer bijna voelt alsof je een ledemaat achterlaat. En dat is juist het probleem. Telefoons zorgen dat je connected blijft –  de slaapkamer is dé plek om te disconnecten. Als je slaapproblemen hebt, is het checken van je telefoon het laatste wat je moet doen.

Oplossing:
Laat je telefoon, het liefst uit, in een andere kamer.

5.    Het skippen van je bedtijdroutine
We leven in een wereld waar werkdagen vaak uitlopen tot in de avond. Maar je hersenen hebben een buffer nodig tussen al die activiteiten en slaap – een moment van ontspannen en slowing down. Gelijk in bed duiken met de verwachting meteen in slaap te vallen, werkt vaak niet. En dit leidt weer tot frustratie. Bedtijd routines geven je hersenen en je lichaam de kans om tot rust te komen en zich voor te bereiden om te gaan slapen.

Oplossing:
Kies een korte routine die je helpt om te ontspannen. Lees een boek, doe een aantal ademhalingsoefeningen of schrijf in een dagboek zijn een aantal voorbeelden die je zullen helpen om je dag van je nacht te scheiden.

7 redenen waarom je moe bent >

3 redenen waarom perfectionisten slechter slapen >