1. Light pindakaas

Als fabrikanten een ingrediënt weglaten, komt er altijd wel iets voor in de plaats, zegt voedinsdeskundige Emily Hein. Pindakaas hoort te worden gemaakt van pinda's, die van nature veel vet bevatten. Gaat dat vet eruit, dan komt er suiker en natrium voor in de plaats, waardoor Hein aanraadt voor de normale pindakaasvariant te gaan. Vaak geldt: hoe minder ingrediënten, hoe beter.

2. Proteïnepoeder

Mindy Haar, voedingsdeskundige in New York:

'Meer dan de helft van de Amerikaanse vrouwen krijgt meer proteïne binnen dan ze nodig heeft.'

Zelfs als je veel sport en heel actief bent, krijg je waarschijnlijk al genoeg proteïne binnen - die poeder is dus helemaal niet nodig.

3. Cereals met natuurlijke suikers

Ze klinken gezonder dan cereals met 'nepsuikers', maar schijn bedriegt. Het lijkt alsof we gezonde dingen binnenkrijgen als we fruitsuikers eten, maar fruitsuikers missen de vitaminen en mineralen die je binnenkrijgt als je een fruitstuk eet. Deskundige Judy Wylie-Rosett:

'Wanneer je alleen de suikers uit fruit haalt, hou je gewoon suiker over. Lege calorieën zonder voedingswaarde.'

4. Glutenvrije producten

Tenzij je aan een glutenintolerantie lijdt, is er helemaal geen reden om gluten te vermijden, zegt Hein. De meeste glutenvrije producten hebben evenveel suikers en vetten - en soms zelfs méér - dan hun 'gewone' varianten.

5. Low-fat crackers

Uit onderzoek blijft dat mensen te veel vertrouwen hebben in vetarme producten - ze gaan meer eten, omdat dat ene pak koekjes of die zak chips een low fat-variant was en ze denken daarom nog wel wat meer te kunnen snacken.

6. Vezelrijke repen

In feite zijn het enorm overschatte repen vol ingrediënten die je ook in snoep vindt, zoals cichoreiwortel, inuline, sorbitol, xylitol en mannitol, waar je scheten van kunt gaan laten en diarree en een opgeblazen gevoel van kunt krijgen. Beter kun je voor 'echt' eten gaan dat van zichzelf al veel vezels bevat: groenten, bonen, noten, zaden, fruit en bruine rijst.

7. Suikervrije saladedressings

Zoals we al zeiden: als fabrikanten suiker uit een product halen, komt er meestal iets voor in de plaats wat minstens zo slecht is, of nog slechter. Wil je een zoete(re) salade? Kies dan voor ingrediënten die van zichelf al zoet zijn: maïs, wortels, bieten, cherrytomaten.

8. Light frisdrank

Beter dan 'normale' frisdrank? Misschien wel, maar alsnog bevatten ze núl voedingswaarde.

9. Smoothies

Smoothies bevatten al gauw 400 calorieën en 50 gram (!) suiker. En, in plaats van bijvoorbeeld een goedgevuld broodje, kun je er niet eens in bijten, waardoor het een veel minder vol gevoel geeft dan wanneer je dezelfde aantal calorieën en suikers eet in plaats van drinkt.

10. Groentechips

Deskundige Emily Rubin:

'We houden ons allemaal voor de gek als we denken dat groentechips gezonder zijn dan normale chips, omdat ze van groenten zijn gemaakt. De eerste ingrediënten die je tegenkomt op een verpakking groentechips zijn meestal aardappel of aardappelmeel, dus in feite zijn de twee soorten chips nagenoeg hetzelfde.'

11. Yoghurt met fruitsmaak

Terwijl fruit en yoghurt als twee enorm gezonde ingrediënten klinken, is fruityoghurt allesbehalve gezond - het is een bom aan suiker. Ga voor 'normale' yoghurt en voeg zelf fruit toe.

12. Cleanse juices

Mindy Haar:

'Hoewel heel veel mensen geloven dat 'cleanse juices' je lichaam een soort 'schoonmaak' geven, bestaat er vrijwel geen wetenschappelijk bewijs voor zoiets.'

Bovendien sluipt er toch vaak suiker in die drankjes, en ze zijn duur - heel duur.