Want uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek van de Amerikaanse Obesity Research & Clinical Practice blijkt dat volwassenen die in de jaren '70 leefden meer konden eten en minder konden sporten zonder aan te komen dan volwassenen die nu hetzelfde zouden doen. HOE oneerlijk.

Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers het dieet van 36.400 Amerikanen tussen 1971 en 2008 en hielden ze de lichamelijk activiteiten bij van 14.419 mensen tussen 1988 en 2006. Wat bleek? Mensen die evenveel eten en sporten als mensen in het vorige millennium wegen nu zo'n 10 procent meer. Da's niet niks.

De wetenschappers concluderen daarmee dat gewicht verliezen of aankomen zeker niet alleen te maken heeft met de hoeveel calorieën die je inneemt en verbrandt. Wat dan hun verklaring voor de gewichtstoename is?

De slechtere stoffen in ons voedsel. Zo hebben de vervuilende stoffen, antibiotica en pesticiden die in veel voedsel zitten enorm veel invloed op de hormoonprocessen die ons gewicht regelen. Ook de andere lifestyle van mensen nu, vooral bij mensen die in de stad wonen, spelen mee. Zo worden we blootgesteld aan meer licht 's nachts, stress en eten we later. Ook het feit dat mensen steeds meer medicijnen tot zich nemen kan leiden tot gewichtstoename, net als het eten van meer kunstmatige zoetstoffen kunnen invloed hebben op je stofwisseling.

Geloof je ouders en grootouders nu dus maar wel als ze zeggen dat 'vroeger alles beter was'. Of nou ja, ze hadden toen nog geen Netflix dus het blijft moeilijk om te geloven.