Open Instagram en je komt geheid minstens één a) #inspirationalquote, b) avocado en c) veel te lekkere snack tegen.

Girl is in a timeout with gluten @emiliechow #girlswithgluten

A photo posted by Girls with Gluten (@girlswithgluten) on

Cookie, YOU FANCY! #gold #yum #dessertgoals # #regram @charlotteparler

A photo posted by Cosmopolitan (@cosmopolitan) on

Hartstikke onschuldig allemaal denk je misschien, maar niet dus. Een nieuw onderzoek wijst uit dat al die foto's véél te vaak het hongerstofje in ons brein triggert.

'Regular exposure to virtual foods nowadays, and the array of neural, physiological, and behavioral responses linked to it, might be exacerbating our physiological hunger way too often', schrijven de auteurs.

http://media0.giphy.com/media/ccosx2jCejdew/giphy.gif

Wat ook niet helpt: een foto van eten kan letterlijk fysieke reacties veroorzaken. Zo'n foto kan niet alleen het water in je mond laten lopen (de fysieke reactie de we het best herkennen), maar het kan ook met je insulinelevels spelen en zelfs je hartslag veranderen.

Als je al met overgewicht kampt, ben je nóg gevoeliger voor de foto's. Ook opvallend: als je veel foto's met 'dezelfde smaak' ziet, geniet je er later - als je die smaak echt eet - ook meer van.

De auteurs nuanceren hun bevindingen wel. Het is nu ook weer niet nodig elk foodaccount te ontvolgen - gelukkig -, omdat ons hongersysteem ook weer niet zó erg met zich laat sollen. Maar toch: als je een paar pondjes kwijt wil, kan het geen kwaad hier en daar wat suiker- en vetaccounts te ontvolgen.