Deze 10 dingen moet je eten om griep te voorkomen

Wel zo handig om te weten, met de winter voor de deur.

Meest gelezen

Lisa Yarah, een erkende voedingsdeskundige en diëtist uit New York, deelt de tien ingrediënten waardoor je met een ijzersterk immuunsysteem de winter ingaat.

1. Rode paprika

We weten inmiddels dat vitamine C belangrijk is voor onze weerstand, maar wat veel mensen nog niet weten, is dat er in rode paprika dúbbel zo veel vitamine C zit als in een citrusvrucht. Yarah: 'Door vijf verschillende soorten groenten en fruit per dag te eten, krijg je meer dan 200mg vitamine C binnen, waardoor je immuunsysteem verbetert.'

Advertisement - Continue Reading Below

2. Venkel

Venkel bevat ongeveer 20% vitamine C. Door venkel te eten kunnen je witte bloedlichaampjes - de cellen die vechten tegen ziektes en virussen - nóg harder werken, waardoor je minder kans hebt op griepjes.

3. Yoghurt

Veel yoghurts bevatten probiotica, die helpen ziektes buiten de deur te houden en ze sneller weer het lichaam uitwerken als je ze toch te pakken hebt gekregen. Yarah: 'De probiotica in yoghurts zijn gezonde bacteriën die zich nestelen in je spijsverteringssysteem. Aangezien 60% van je weerstand z'n oorsprong vindt in je darmen, is het gezond houden van die organen van groot belang als je bestand wil zijn tegen griepjes.'

Meest gelezen

4. Groene thee

Groene thee helpt niet alleen bij gewichtsverlies, het bevat ook antioxidanten die helpen tegen oxidanten, die schadelijk kunnen zijn voor het lichaam als ze niet goed worden 'behandeld'.

5. Zoete aardappel

Zoete aardappel mág: de koolhydraten bevatten antioxidanten die de celfuncties in je lichaam verbeteren. En ieder die vaak zoete aardappel eet weet dat die koolhydraten voor een heel goed verzadigd gevoel zorgen, waardoor je lange tijd niet hoeft te snacken.

6. Knoflook

Knoflook geeft niet alleen smaak aan je eten, het bevat ook calcium, kalium en zwavelzuren die ongewenste bacteriën tegengaan.

7. Kurkuma

Ook kurkuma doet meer dan smaak toevoegen: het helpt ook bij ontstekingen en infecties, want het bestrijdt de vrije radicalen die dan vrijkomen.

8. Zalm

Wist je vast al, maar zalm is altijd goed. De vis bevat proteïnen en omega 3-vetten, en die omega 3-vetten zijn weer belangrijk voor je T-cellen. Hoe meer T-cellen, hoe minder kans je hebt om ziek te worden.

9. Oesters

Oesters bevatten vitamine C, vitamine E en een hoop antioxidanten die je cellen gezond houden.

10. Spruitjes

Spruitjes hebben heel weinig calorieën, maar heel veel goede stoffen die ervoor zorgen dat je cellen in je lichaam minder schade oplopen. Bovendien zitten spruitjes boordevol vitamine C: een half kopje per dag is genoeg om de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen te krijgen.

Bron: Harper's Bazaar