Verslapers: ze snappen ook heus wel dat het misschien slim is om op tijd naar bed te gaan en op tijd op te staan, maar keer op keer gebeurt het ze weer dat ze juist rond het nachtuur iets eindeloos interessants doen/lezen/ontdekken en ze de volgende dag hun alarmklok dertien keer moeten wegdrukken voordat ze een been uit bed krijgen.

Schuldgevoel valt hen al jaren ten deel, maar! Er is genoeg onderzoek dat de zaak in een totaal ander daglicht (pun intended) zet. Op een rij.

1. Ze zijn slimmer

Onderzoek van The Huffington Post laat zien dat zij die van het 'normale' slaappatroon afwijken, doorgaans intelligenter zijn. Ook onderzoek van de University of Madrid toont aan dat zij die later naar bed gingen, hoger scoorden op intelligentietesten.

2. Ze zijn creatiever

In dit onderzoek van de Milaanse Catholic University of the Sacred Heart, werden 120 mannen en vrouwen gevraagd een vragenlijst in te vullen over hun slaappatroon, en of ze een nacht- of ochtendmens waren. Daarna werd ze gevraagd drie tests te doen waarin creativiteit en creatief denken werd gemeten. De resultaten:

'Evening types aced each test based on these criteria, while morning and intermediate type people struggled to get scores over 50.'

Een van de hoofdauteurs van het onderzoek, Marina Giampietro, wijdt het aan de 'development of a non-conventional spirit and of the ability to find alternative and original.'

Het gaat er allemaal om wanneer je je tijd besluit te 'verliezen' aan slaap. Vroege vogels zijn productiever, nachtbrakers zijn creatiever - omdat juist de nacht zich leent voor ontdekken en iets nieuws creeëren.

3. Ze zijn uiteindelijk 'wakkerder'

Een onderzoek van de Universiteit van Luik in België onderzocht bij twee groepen mensen - nachtbrakers en vroege vogels - hoe 'wakker' ze waren. Ze meetten de breinactiviteit van beide groepen op het moment dat ze net wakker werden, en 10,5 uur na het moment dat ze wakker werden. Wat bleek: toen de groepen wakker werden was hun breinactiviteit gelijk en waren beide groepen even 'wakker', maar de vroege vogels hadden 10,5 nadat ze wakker werden een lagere breinactiviteit dan de nachtbrakers 10,5 nadat ze wakker waren geworden.

4. Nachtbrakers zijn minder gestressed

Een onderzoek in Westminster keek naar het speeksel van 42 vrijwilligers met allerlei verschillende slaappatronen. De vroege vogels bleken meer cortisol in hun speeksel te hebben - het stresshormoon - dan zij die uitsliepen. Een van de auteurs legt uit:

'Early awakening was associated with greater powers of concentration, being busier and experiencing more hassles throughout the day as well as reporting more anger and less energy at the end of the day. On the other hand late wakers were more leisurely and less busy.'

Kortom: ieder nadeel heb z'n voordeel, om het in z'n Cruijfferiaans te zeggen. Vroege vogels missen de nacht, nachtbrakers en uitslapers missen de ochtend; wat is je meer waard? Ieder z'n team.

http://cdn1.theodysseyonline.com/files/2015/11/23/635838567468234025155166554_weekend sleep.gif