Heel goed nieuws: etenswaren verbieden of dingen angstvallig mijden, is op de lange termijn dus helemaal niet zo'n goed idee. De meeste diëten zijn opgebouwd uit drie basisideeën: het binnen de perken houden/tellen van calorieën, het bewust kiezen voor veel of weinig van iets (weinig vet, weinig suiker, veel eiwitten, etc.) en het bannen van sommig eten (vegetarisch eten, veganistisch eten, glutenvrij eten, rauw eten).

De gedachte is dat, wanneer je een van die drie dingen (of alledrie de dingen) doet, je afvalt en je beter gaat voelen. Of dat inderdaad gebeurt, is afhankelijker van iets anders: micronutriënten, zoals vitaminen en mineralen. Pas wanneer je genoeg van alle vitaminen en mineralen, ga je je beter voelen. Mira Calton, auteur van The Micronutrient Miracle:

'Women have been told for years to count calories, carbohydrates, fat and protein to get to that ideal weight. However, we know there was a big piece of the puzzle that was missing. Science has now shown us that micronutrient sufficiency may be equally if not more important to achieve ideal body weight and healthy aging.'

Klinkt goed, én logisch. Hoe je al die micronutriënten binnenkrijgt? Er zijn grofweg 7 oorzaken voor een gebrek aan micronutriënten:

1. Bewerkt eten
Bewerkt eten dat kleur- of smaakstoffen bevat, bevat vaak bijna geen micronutriënten. Het stilt je honger wel, maar het voedt je niet.

2. Diëten waarin dingen niet mogen
Diëten waarin dingen verboden worden, verbieden dikwijls ook producten dat dan misschien wel veel koolhydraten of calorieën heeft, maar óók rijk is aan micronutriënten. Door die dingen niet meer te eten, mis je essentiële vitaminen en mineralen.

3. Eten van slechte kwaliteit
Kijk goed waar je eten koopt. Vlees van ongezond gefokte dieren of groenten en fruit die op een te kunstmatige manier worden geteeld, bevatten vaak heel weinig voedingsstoffen - sterker nog, er kunnen zelfs resten van giftige stoffen in zitten.

4. Stress
Stress kan je veel micronutriënten kosten. Hoewel de hoeveelheid stress in je leven niet iets is dat we altijd zelf in de hand hebben, kun je wél zelf bepalen wat voor eten je in je lichaam stopt.

5. Giftige stoffen
Giftige stoffen putten je goede micronutriënten niet alleen uit, ze zorgen er ook voor dat je méér micronutriënten nodig hebt. Giftige stoffen vind je in eten van slechte kwaliteit, in (sommig slecht) water en in veel persoonlijke hygiëne- en schoonmaakproducten.

6. Medicijnen
Veel medicijnen hebben invloed op de micronutriënten die je nodig hebt. Slik je bijvoobeeld medicijnen om je cholesterollevels goed te houden, dan wordt geadviseerd om extra co-enzym Q10 te nemen.

7. Spijsverteringsproblemen
Je kunt een perfect voedingspatroon hebben, als je spijsverteringssysteem niet goed werkt en je micronutriënten niet goed kunt opnemen, heb je als nog een tekort aan mineralen en vitaminen. Te veel antibioticakuren, stress, alcohol en er niet bij zijn met je hoofd terwijl je eet, kunnen allemaal invloed hebben op de mate waarin je voedingsstoffen goed opneemt.

Kortom, goed om te onthouden:

> Eet gevarieerd en eet 'echt' eten. Vermijd bewerkt eten.

> Wordt niet dogmatisch in wat je wel en wat je niet mag eten. Verbied jezelf niet te veel: grote kans dat je daardoor voedingsstoffen mist.

> Let op giftige stoffen.

> Manage je stress, zodat je optimaal voedingsstoffen opneemt.

Bron: Harper's Bazaar