Oké, geef maar toe. Ook jij hebt wel eens je dagcrème gewoon ’s nachts gebruikt omdat je even geen centen had voor twee verschillende smeerseltjes.

http://45.media.tumblr.com/tumblr_lol1c4SguP1qh17feo1_500.gif

Want, behalve zonlicht, kan er toch niet zo veel verschil tussen de twee zitten? Think again. Je huid is een complex orgaan dat als een biologische klok werkt en slimmer is dan je denkt. Je huid heeft verschillende ingrediënten nodig op verschillende momenten en tijdstippen.

Overdag is je huid in de beschermingsmodus en probeert het zich te verweren tegen schade van de zon en tegen uitdroging. ’s Nachts werkt je immuunsysteem het best en herstelt je huid door nieuwe cellen aan te maken en zuurstof en voedingsstoffen rond te circuleren. De celdeling piekt tussen 23.00 en 00.00 uur, of je nou wakker bent of slaapt, en dan is je lichaam dus het meest actief bezig om je huid weer op te lappen. Als je je aan je slaaproutine houdt en probeert om elke nacht hetzelfde aantal uur te slapen, zal je huid de kans krijgen om zich het best te herstellen.

Dat betekent dus dat de ingrediënten die je in de ochtend op je gezicht smeert (antioxidanten, SPF en hyaluronzuur) werken als bescherming tegen gevaren als vervuiling, temperatuur, wind en de zon, terwijl de avondingrediënten (retinol, niacinamide en vitamine C) zouden moeten werken als een behandeling tegen de beschadiging van die factoren.

Toch maar twee verschillende smeerseltjes inslaan dus.

https://thoughtcatalog.files.wordpress.com/2015/09/ijaneul1.gif

In bed met slaapexpert Neil Stanley, deel 1: hoe lang moeten we eigenlijk slapen? >

Bron: ELLE.com