Deze maand zullen er weer flink wat champagneflessen worden ontkurkt. Naast dat een glaasje bubbels lekker is en leuk staat, heeft het drinken van champagne ook nog eens voordelen waarvan je misschien niet eens op de hoogte was.
De 7 voordelen van champagne drinken
1. Je ruimtelijk geheugen verbetert
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een glaasje champagne je ruimtelijk geheugen kan verbeteren. Je ruimtelijk geheugen heb je nodig voor het begrijpen van je omgeving, voor het uitvoeren van complexe taken en voor een rekensom.
2. Champagne bevat minder calorieën dan rode of witte wijn
Een glas champagne bevat ongeveer 80 calorieën, in plaats van de 120 die er in rode en witte wijn zitten.
3. Het formaat heeft ook voordelen
Het champagneglas is natuurlijk iets kleiner dan een witte wijn- of rode wijnglas, waardoor je onbewust langzamer en minder gaat drinken, al is het alleen al omdat je het glas zo vaak moet vullen. Scheelt weer een kater de volgende dag.
4. De bubbels hebben pluspunten
Ook de bubbels laten mensen langzamer drinken. Bovendien krijg je hier sneller een 'vol' gevoel van. Hangover who?
5. Het is 'goed' voor je kortetermijngeheugen
Bepaalde proteïnen in champagne zijn goed voor je kortetermijngeheugen – zelfs zo goed, dat er een hypothese bestaat waarin wordt gesteld dat je na drie jaar gematigd champagne drinken, twee keer zo veel van dit geheugenproteïne in je hersenen hebt gekregen.
6. Denk aan de flavonoïden
Er is één ding waarin rode wijn champagne verslaat: rode wijn bevat flavonoïden, nog een type antioxidant dat veel goed doet, en champagne niet. Maar daar weten we wat op: plons een paar bevroren aardbeien – ook rijk aan flavonoïden – in je champagne. Zo is je champagne niet alleen extra lekker koud, maar ook kun je zo aan je extra antioxidanten komen.
7. Je hoeft niet veel geld kwijt te zijn
Aan champagne kan soms een duur prijskaartje hangen, maar voor bovenstaande gezondheidsvoordelen hoef je je geld niet stuk te slaan op dure flessen: ook de goedkopere champagnevarianten, zoals cava en prosecco, bevatten de goede eigenschappen van champagne.
Cheers.