5 dingen die je je moet bedenken voordat je vegan wordt

Het is namelijk niet niks.

Veganisme werd écht mainstream toen Beyoncé vorig jaar aankondigde dat ze door veganistisch te eten kon afvallen, zonder haar rondignen te verliezen. Sindsdien zijn hashtags als 'whatveganseat' en 'veganfoodporn' in trek en rukken kookboeken met veganistische inslag rap op. Maar veganistisch leven is niet zo simpel als je denkt: vijf dingen om te bedenken voordat je zelf een veganist wordt.

1. Proteïnenvervangers

Door vis en vlees uit je dieet te halen, schrap je je bron van proteïnen, en proteïnen zijn essentieel voor je cellen, spieren, huid, haar en nagels. Er zijn proteïnevervangers, maar die hebben wel kleine nadelen. 'De koolhydraten in proteïnevervangers, zoals peulvruchten en granen, worden omgezet in suikers, waardoor je insulinewaarden stijgen,' aldus voedingsdeskundige Petronella Ravenshear.

Advertisement - Continue Reading Below

2. IJzervervangers

Hoewel ijzer ook in bladgroenten, noten, volkorenbrood en peulvruchten zit, is vlees de 'makkelijkste' bron van ijzer voor je lichaam om te verwerken. Zorg dus dat je ijzervervangers van hoge kwaliteit zijn, of zoek naar een goed ijzersupplement. IJzer is ten slotte belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en een tekort kan je een uitgeput gevoel geven.

3. Denk aan je calcium

 

Ook een van de dingen die snel sneuvelt in een veganistisch dieet: calcium. Hoewel het vandaag heel erg bon ton is om zuivel te mijden, is het géén slim idee om te weinig calcium binnen te krijgen - het kan ervoor zorgen dat je botdichtheid erdoor verslechtert. Let er dus op dat je geen calciumtekort krijgt.

4. Vitamine B12

Ravenshear: 'Alleen dierlijk voedsel bevat vitamine B12, dat essentieel is voor je gezondheid. De omega 3-vetten in vis en zeevruchten zijn belangrijk voor onze hersenen en ogen, en functioneren als ontstekingsremmers.' Potje vitaminesupplementen kan dus geen kwaad.

Meest gelezen

5. Geen wijn meer

Besef dat je als veganist géén kaas meer mag, maar ook... geen wijn. Hoewel het belangrijkste ingrediënt van wijn de druif is, worden er in het maakproces van wijn toch vaak dierlijke producten gebruikt.

Mocht je nog steeds veganist willen worden, zorg dan dat je veel spinazie, broccoli, spruitjes en asperges eet, want die zijn rijk aan ijzer en aan calcium. Voor je vitamine B12 is Marmite een goede.

 

Bron: Harper's Bazaar UK