1. Perfectioneer je houding'Ga rechtop zitten – je figuur zal er meteen van verbeteren,' is het advies van The Biggest Loser (de Amerikaanse variant van De Grootste verliezer/Obese) trainer Kim Lyons. 'Wanneer je houding goed is, span én train je automatisch je buikspieren.' Komt een goede houding nog niet vanzelf en moet je jezelf er regelmatig aan herinneren 'recht' te zitten? Een paar goed geplaatste Post-its zijn de perfecte oplossing.

2.Drink genoeg Laat de drankjes maar komen! 'Zo lang je gehydrateerd blijft, houdt je lichaam namelijk ook niet krampachtig vocht vast,' zegt Lyons. Dat kan namelijk zorgen voor bijna twee extra kilo rondom je buik. Probeer, om dit te voorkomen, gedurende de dag minstens zes grote glazen water, of iets anders (en nu niet meteen naar de wijn grijpen!) te drinken. 3. Ga zitten 'De meeste vrouwen willen er niet over praten, maar het is echt belangrijk om iedere dag wat tijd in te plannen om rustig naar de wc te gaan,' benadrukt Judith Reichman, een professor in de verloskunde en gynaecologie aan de Universiteit van California, Los Angeles. 'Als je dat namelijk niet doet, wordt het heel gemakkelijk om het gevoel dat je nodig naar de wc moet voor lief te nemen en de drang om te gaan te negeren.' Het is zélfs zo dat, wanneer je je hersenen eenmaal hebt getraind om het signaal vanuit je buik af te wijzen, je gegarandeerd eindigt met een opgeblazen buik en constipatie.

Shoulder, Human leg, Elbow, Knee, Thigh, Toe, Foot, Chest, Monochrome, Calf,

4. Eet rustig en bewust Probeer jezelf, in plaats van maaltijden te verorberen (hap-slik-weg), te leren om per hap op z'n minst tien keer te kauwen voor je doorslikt. 'Het afbreken van eten in je lichaam kost anders heel veel moeite voor je maag en darmen, wat kan zorgen voor lucht in je buik en een slechte spijsvertering', zegt Reichman. Plus, hoe sneller je eet, hoe groter de kans dat je extra lucht doorslikt. Met als gevolg een bol buikje.

5. Ga voor 'Pro's' Probiotica zijn de 'goede' bacteriën in je darmen die zorgen dat je eten wordt afgebroken en die helpen problemen te voorkomen in je maag en darmen,' legt voedingsdeskundige Jonny Bowden uit. Hij is schrijver van het boek The Most Effective Natural Cures on Earth, waarin hij alternatieve en natuurlijke oplossingen voor onder andere allergieën, stress, depressie en zelfs kanker aandraagt. Om te zorgen dat je binnenste zo goed mogelijk werkt, stelt Bowden voor om dagelijks voedsel te eten dat rijk is aan probiotica. Dit is bijvoorbeeld yoghurt, kimchi, miso, zuurkool of karnemelk. Je kunt ook kiezen voor supplementen met ten minste 50 milligram probiotica. Kijk daarbij vooral naar varianten die acidophilus en bifidobacteriën bevatten en die goed beoordeeld worden op de vitamine-markt. Niet zomaar de eerste de beste kopen, dus. 6. Loop het eraf 'Probeer iedere dag dertig minuten te wandelen,' zegt Lyons. Dat kan in principe op ieder tijdstip. Wandelen is heel simpel, maar geeft je metabolisme wél gegarandeerd een boost, wat weer goed is voor je vetverbranding. Als je liever fitnesst dan wandelt, sla dan in ieder geval wel de gadgets over die beloven je binnen een paar minuten een gespierde buik te geven. Een studie uit Kansas State University heeft namelijk ontdekt dat de meeste apparaten die bedacht zijn om je buikspieren te trainen, hun belofte niet waarmaken. Je ziet meer resultaat met traditionele oefeningen en dan vooral ook met krachtraining, omdat je daarbij vaak je hele lijf in balans moet houden. 7. Stop met kauwgom Het kauwen zorgt er namelijk voor dat je lucht doorslikt, met als gevolg dat je je skinny jeans niet meer dicht krijgt. En nee, da's niet iets dat we 'denken': het is bewezen door onderzoekers van het American College of Gastroenterology (specialisten op het gebied van maag, lever en darmen). Wil je toch graag een frisse adem? Neem dan gewoon een pepermuntje.

Lip, Cheek, Hairstyle, Chin, Eyelash, Jaw, Organ, Beauty, Neck, Drinking,

8. Doe een beetje rustig aan 'Wanneer je je vermoeid of overspannen voelt, verhoogt je lichaam de productie van steroïden en stresshormonen. En dat heeft een negatieve invloed op je spijsvertering (lees: verstopping!)', zegt Reichman. En als dat nog niet genoeg is om je pafferig te laten voelen, zorgt stress ook nog eens voor een hogere productie van cortisol. Dat komt doordat het stresshormoon het signaal geeft dat er gevaar dreigt en je moet vluchten – wat in de oertijd nog heel handig was! – en het overtollig vet rechtstreeks naar je buik stuurt in een poging je belangrijkste organen te beschermen. Da's dus niet meer nodig... Om de spanning in je lijf te minimaliseren, adviseert Reichman, is het goed om iedere dag twintig minuten iets te doen waarvan je écht ontspant. > En ook dit kun je doen voor een fitter lijf. Maar dan is het effect wel op de iets langere termijn…