Een paar jaar geleden liet een aantal opticiens al aan BBC weten dat het blauwe licht in het beeldscherm van je laptop weinig goeds doet voor je ogen.  De schade hiervan zou volgens hen vooral zichtbaar worden op de lange termijn, en om dat te voorkomen zou je je laptop op tijd af moeten sluiten. Maar het licht blijkt niet het enige probleem. Volgens onderzoek zijn apps als Facebook, Whatsapp, Instagram en Youtube de boosdoeners.  

 
Uit drie recente studies, gedaan onder verschillende onderzoeksgroepen in Duitsland, Engeland en Amerika, is gebleken dat social media zorgen voor een kortere en minder diepe slaap. Dit komt doordat onze hersenen nog hard doorwerken op het moment dat we onze ogen sluiten. Het CBS bevestigt het fenomeen: zowel je concentratievermogen als nachtrust gaan door onze online sociale activiteiten achteruit. En da’s niet zo mooi als je bedenkt dat we gemiddeld een uur tot drie uur per dag op onze telefoons doorbrengen…

De manier waarop social media je slaap verstoort werkt als volgt, leggen onderzoekers aan de Pitt’s School of Medice uit:
 
> Het scrollen door je tijdlijn gebeurt in de tijd waarop je anders zou slapen. Of je blijft bijvoorbeeld wakker om nog een laatste post te doen op Instagram,
 
> Omdat je nou eenmaal – zij het emotioneel, zij het fysiek – wordt aangetrokken mee te schreeuwen in een discussie op Facebook. Je besluit bij het zien van de ontzettend domme reacties van je medemens toch even te reageren en raakt verzeild in een verhitte discussie,
 
> Het felle licht van je telefoon verstoort je ritme,
 
> Simpelweg omdat je je verveelt in bed en je ervoor kiest op deze manier je tijd te besteden tot je in slaap valt.
 
Maar nu we ons bewust zijn van het probleem rijst nog de vraag: hoe lossen we het op?
Heel belangrijk is dat je ’s avonds afleiding zoekt in iets anders dan je telefoon. Het is wellicht wat voor de hand liggend, maar aan het opruimen van je huis heb je uiteindelijk meer dan aan het refreshen van je Insta-pagina. Hou dat maar in je achterhoofd!

 
En voor in bed geldt: zorg voor een rustige en donkere slaapomgeving en leg je telefoon aan de andere kant van je kamer – dat is dus niet binnen handbereik... Zet je wekker op volume keihard, zodat je de volgende ochtend wel naar de andere kant van de kamer móet om hem uit te zetten. Dan zul je minder snel snoozen én heb je meteen een kleine ochtend fitness-sessie gehad.