5 dingen die VEEL mensen fout doen op eetgebied

Deze snelle en gemakkelijke aanpassingen kunnen een groot verschil maken voor je gezondheid.

Meest gelezen

1. Je eet je kiwi zonder schil
Kiwi’s zijn een goede bron van vitamine C, omega-3 vetzuur en bevatten daarnaast ook nog DNA-herstellende antioxidanten. Helaas is het wel zo dat een kiwi zonder schil een stuk minder hoge voedingswaardes heeft dan een kiwi mét schil. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het eten van de schil van je kiwi zorgt voor drie keer zoveel vezels en vitamine C als wanneer je-em eraf haalt. Oh, en kiwi bonus: dit stukje fruit kan ervoor zorgen dat je beter slaapt. Dit komt door het medicinale mengsel van antioxidanten en het stofje serotonine, wat ook nog eens invloed heeft op onder andere je stemming, zelfvertrouwen en eetlust.
 
2. Je eet alleen de broccoliroosjes
Volgens diëtiste Ashley Koff hebben de blaadjes aan je broccoli een heel erg hoge voedingswaarde. ‘Ze bevatten vitamine A, C, K en bijvoorbeeld glucosinolaten, een natuurlijke gifstof die voorkomt in koolsoorten. Het bevordert  het ontgiften van je lichaam en beschermt tegen kankerverwekkende stoffen.’ Net zoals bij andere koolsoorten is het wel aan te raden je broccoli te koken; de blaadjes behouden dan hun positieve effecten, zonder negatieve bijeffecten voor je darmen en schildklier, die je wel kunt merken als je de groente rauw eet.
 
3. Je drinkt magere melk
Magere melk is in hoge mate bewerkt en heeft bijna geen voedingswaarde meer, terwijl biologische volle melk vol zit met essentiële mineralen en vitamines. Plus, zegt Ashley Off, ‘als we vet verwijderen uit ons eten en drinken, veranderen we de natuurlijke werking van de voeding op ons lichaam. Veel light-producten zorgen niet voor een verzadigd gevoel, waardoor we sneller naar ander voedsel grijpen om dat wat je mist te compenseren.’

Advertisement - Continue Reading Below

 
4. Je barbecuet vlees en karamelliseert je uien
‘Tijdens het proces van het grillen of karamelliseren van je eten op de barbecue ontstaat er een chemische reactie waarbij suikers zich binden aan proteïne (eiwit) ,’ zegt Neka Pasquale, een Chinese voedingsdeskundige en oprichter van Urban Remedy. ‘Hierbij ontstaan schadelijke stoffen – waarvoor de term AGE (advanced glycation end product) bestaat – die kunnen bijdragen aan huidveroudering, maar ook ziekten die samenhangen met veroudering. Bijvoorbeeld Alzheimer en hart- en vaatziekten. Om ongezonde AGE’s te voorkomen, kun je je eten beter rauw eten, of licht gestoomd, geblancheerd of gebakken. Hoe hoger de hitte, des te meer van die schadelijke aan eiwit gebonden suikers er ontstaan.’
 
5. Je eet alleen kaneel als ’t in je toetje zit
‘Kaneel helpt bij het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel en versnelt de vetverbranding’, zegt Pasquale. Ze raadt aan om het te eten bij je ontbijt, bijvoorbeeld door het over je havermout te strooien. Ook goed: kaneel toevoegen aan een kopje heet water en het drinken als thee.
 

Bron: Harper's Bazaar