Dat een restaurant of foodketen iets aanprijst als 'gezond', betekent soms helemaal niks, en ergens weet je dat ook wel. Maar hoe weet je nou zeker of iets wel of niet gezond is? Erin Wintherhalter van het MacDonald Center for Obesity Prevention and Education aan de Villanova Universiteit in Philadelphia helpt ons een handje. Negen adders onder het gras waar je op kunt letten:

1. Het heeft het label 'glutenvrij'
Tenzij je coeliakie of een glutenintolerantie hebt, maakt het qua hoe 'gezond' iets is geen donder uit of er gluten in zitten. Vaar dus niet blind op de term 'glutenvrij': een glutenvrije cake is nog steeds een cake. En cakes zijn, zoals je weet, bijna nooit gezond.

2. Er zit iets van maple syrup in of het is in honing geglazuurd
Ondanks dat het natuurlijke suikers zijn, zijn het nog steeds suikers, en vaak zijn ze niet eens nodig. Ga liever voor recepten waarin iets gekaramelliseerd is. Gekaramelisseerde ingrediënten zijn zo langzaam gekookt, dat er een chemische reactie ontstaat die natuurlijke suikers afbreekt en voor een diepe, nootachtige zoete smaak zorgt. Klinkt lekker, is het ook - en dan zónder het aantal suikers dat je in maple syrup of honing vindt.

3. Iets wordt 'creamy' of 'romig' genoemd
Grote kans dat er melk of room is gebruikt, wat weer kan wijzen op veel verzadigde vetten in je maaltijd. Ook de 'veganistische' versie van romig is niet per se opeens gezond: grote kans dat er kokosmelk of cashew cream is gebruikt, dat net zo veel calorieën bevat als niet-veganistische zuivel. Vraag daarom naar wat er precies in je gerecht is verwerkt dat het als 'romig' wordt aangeprezen.

4. Het heeft het label 'veganistisch'
Tofu, tempeh en seitan mogen dan weinig calorieën bevatten en veel proteïnen en vezels - ze hebben óók weinig smaak, en dat is waarom chefs daarom vaak andere smaakmakers toevoegen die mínder gezond zijn. Net als met het label glutenvrij: onthoud dat iets niet per definitie gezonder is omdat het toevallig veganistisch is. 

5. Het is zuivelvrij
Gerechten zonder zuivel zijn inderdaad minder calorierijk dan gerechten met kaas en room, maar als de kaas is ingewisseld voor veganistische kaas, maakt het uiteindelijk niet veel uit - de gerechten kunnen allebei net zo veel calorieën bevatten. Ook bij koffie moet je opletten. Je normale melk kan bijvoorbeeld worden vervangen door vanille sojamelk, dat door z'n extra suikers de totale calorieën flink kan opschroeven. Onthoud ook: eten of drinken dat wordt gemaakt met bijvoorbeeld amandelmelk, met weinig calorieën, zullen je veel minder verzadigd doen voelen dan eten of drinken met koemelk.

6. Het is gemaakt met volkoren producten
Goed: een bruine volkorenrijst is gezonder dan een witte rijst, omdat de witte rijst je bloedsuikerspiegel omhoog jaagt en je daardoor snel weer een hongergevoel kan geven. Maar: rijst blijft rijst - mét calorieën. Ga dus niet klakkeloos voor een gerecht waarin heel veel pasta zit, ook al is het volkorenpasta. Toch zin in een pastagerecht? Ga dan voor die met vis, zodat je ook (magere) eiwitten en gezonde vetten binnenkrijgt.

7. Het heeft 0% vet
Helaas betekent vetvrij vaak ook smakeloos, en dus worden er smaakmakers toegevoegd die doorgaans suiker bevatten (nog slechter). Beter kun je dan een gerecht hebben met balsamico en vinaigrette, die gezonde vetten bevatten.

8. Het is organisch
Als een gerecht organisch is, zegt dat alleen iets over de manier waarop de ingrediënten zijn bereid: zonder pesticiden, insecticiden, chemische meststoffen. De ingrediënten zijn 'schoon', kortom. Maar: dat het ingrediënt schoon en organischisch, zegt niets over de voedingswaarde of het aantal vetten dat erin zit. Een niet-organisch product kan uiteindelijk op je bord meer voedingswaarde hebben dan een product dat van zichzelf al weinig voedingswaarde heeft of vet is - ook al is het 'organisch' gekweekt.

9. Het is rauw
Omdat er aan rauw eten het minst is gedaan, lijken ze het schoonst en 'gezondst'. Maar zo simpel is het niet: koken en bakken doodt ook bacteriën, die in rauw eten achter kunnen blijven en je ziek kunnen maken. Terwijl team rauw juist gelooft dat het bewerken (koken en bakken) van eten mineralen en voedingsstoffen doodt, bewijst de wetenschap juist dat het bakken van sommige producten (zoals tomaten) er juist voor zorgt dat je de voedingsstoffen van dat product juist béter kunt opnemen. Plus: rauwe maaltijden hebben vaak weinig calorieën en eiwitten, waardoor je met een hongergevoel achterblijft en op zoek gaat naar iets anders - misschien ongezonders - om te eten.

Dit is wat Kate Hudson op een dag eet >

Bron: Harper's Bazaar