De banaan is – na rijst, mais en tarwe – het belangrijste voedingsgewas ter wereld. Bovendien word je gelukkig van het eten van bananen, zijn ze super gezond en ook nog eens multi-inzetbaar. Hoog tijd om deze gele vrienden eens in het zonnetje te zetten. 

IN ALLE SOORTEN EN MATEN
De gele, kromme banaan is niet de enige die er is. Hij is er van klein tot groot, met rode, zwarte, groene, of zelfs gestreepte schil. En met vruchtvlees van wit tot roze en mokka, en van zoet tot hartig. Kijk eens bij de toko, daar kom je weleens exotische rassen tegen. In Nederland ligt meestal het ras Cavendish in de winkel, de vrij grote gele banaan met lichtgeel vruchtvlees.

EEN GESCHIEDENISLESJE
De banaan is inheems in Zuidoost-Azië, Afrika en India. Daar wordt hij al zo’n 2600 jaar verbouwd. Bij ons is hij pas sinds de vijftiende eeuw bekend. Tegenwoordig komen de meeste bananen uit Ecuador of Costa Rica, van plantages die meestal eigendom zijn van grote Amerikaanse bedrijven. Volgens wijlen Johannes van Dam in De Dikke van Dam is het werk op de plantages zwaar – koop daarom liever fairtradebananen, die zijn vaak nog lekkerder ook.

BANENEN IN VEGAN RECEPTEN
Door z’n hoge zetmeelgehalte kan de banaan uitstekend als bindmiddel dienen, waardoor hij vaak gebruikt wordt in veganistische cakes of pannekoeken. Vervang in dergelijke recepten één ei door één rijpe banaan. Te rijpe bananen komen nuttig aan hun einde in bananenbrood. Verder zijn bananen geschikt om bijvoorbeeld pindasoep te binden en meer body te geven. En door zijn romige structuur doet de banaan het natuurlijk ook goed in smoothies. Hij functioneert dan tevens als zoetmaker. Vanwege zijn relatief hoge calorieëngehalte is de banaan bovendien de ideale sportsnack, ook omdat hij kalium bevat, één van de mineralen die je uitzweet tijdens je work-out.

VOEDINGSWAARDE
Een banaan bevat zoals gezegd veel zetmeel. Hoe rijper de banaan, hoe sneller je bloedsuikerspiegel stijgt. De Cavendish, het meest verkochte ras, is niet de meest voedzame banaan. Kies, als je hem tegenkomt, eens de minibanaan, die bevat naar verhouding meer mineralen. In toko’s vind je ook soms een kleine, gedrongen rode banaan met lichtroze vruchtvlees, die rijk is aan cartenoïden en Vitamine C.

CHOCOLADEMILKSHAKE MET BRAMEN 
Twee personen - vijf minuten bereidingstijd

In dit recept van het blog Green Kitchen Stories wordt bevroren banaan gebruikt om een intens smakende milkshake te maken, zonder zuivel maar mét kokos- en amandelmelk.

> Bramen 15 g
> Banaan 2, bevroren, in plakjes
> Kokosmelk 250 ml
> Amandelmelk 120 ml
> Cacao 3 el 
> Cacao nibs (optioneel) 1 el
> Notenpasta 1 el (amandel, cashew of pinda)

BEREIDING 
Verdeel de bramen over twee grote glazen. Plet ze voorzichtig met een stamper of het uiteinde van een deegroller. Doe de rest van de ingrediënten in een blender en meng totdat een homogene massa ontstaat. Giet voorzichtig op de bramen in de glazen en serveer onmiddellijk. 

Bron: ELLE Eten