Niet zo lang geleden was brood een belangrijk aspect in ons leven (én in ons dieet). Maar de laatste tijd wordt het vervangen door andere voedingswaren als muesli en havermout, puur omdat velen denken dat brood dik maakt of te veel suikers bevat. Maar, is het wel echt zo dat brood niet heel goed voor je lijn is?

Lees hier dé 5 mythes over brood die we dus echt niet meer moeten geloven.

Mythe 1: Van brood kom je aan

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is brood echt geen dikmaker. Als je met mate eet en het gewoon gebruikt als voedzame en evenwichtige voeding, kun je wel degelijk van brood genieten. Zelfs als je aan de lijn bent. Probeer wel te minderen met wit brood, dat minder vitamines, mineralen en vezels heeft dan bruin brood.

Mythe 2: Glutenvrije brood is gezonder

Een label waar 'glutenvrij' op staat is echt geen teken van iets gezonds. In tegendeel, want een glutenvrij alternatief kan als compensatie weer rijk zijn aan suiker en andere ongezonde ingrediënten. Gluten zorgen ervoor dat brood zijn vorm behoudt en sponzig is. Als je dat er dus uithaalt, komen er andere dingen bij om de structuur toch nog goed te houden. Denk daarbij aan suikers of vetten. Lees dus altijd goed wat er op de rest van het label staat. Bevalt het je toch niet? Dan kun je beter overstappen naar etenswaren als quinoa of rijstwafels.

Mythe 3: Brood is slecht voor je bloedsuikergehalte

Oké, als je alleen maar brood eet waar niets op zit, kan het uiteindelijk leiden naar een laag bloedsuikergehalte. Hierdoor heb je weinig energie en verlang je naar dingen die er niet zijn. Als je brood combineert met boter, humus, kaas of iets dergelijks, is er niets aan de hand. Een tip: kies volkoren brood om langer vol te zitten na het ontbijt of de lunch.

Mythe 4: Brood geef je een opgeblazen gevoel

Veel mensen krijgen een opgeblazen gevoel nadat ze brood hebben gegeten. Brood geeft alleen geen opgeblazen gevoel, dus hoe kan dit nou zo zijn? Velen zijn gevoelig voor de combinatie van meel en eiwitten, anderen zijn weer gevoelig voor gist en sommigen kunnen niet altijd tegen gluten. Zo is er ook een groep mensen die tarwebrood weer moeilijk te verwerken vinden. Het verschilt allemaal per persoon. Daarom is er ook zoveel keus uit alle verschillende soorten broden. Roggebrood, speltbrood, volkoren brood, zoek de soort die het beste bij jouw lichamelijke wensen aansluit.

Bron: Hearst Magazines