En dit is waarom:

> Vet vergemakkelijkt het opnemen van vetoplosbare vitaminen;

> Vet bewaakt je membranen;

> Vet is goed voor de zenuwgeleiding (de overdracht van prikkels);

> Vet zorgt dat je lichaam op de juiste temperatuur blijft;

> Vet is een brandstof voor je lichaam;

> Van vet krijg je een vol gevoel;

> En: vet kan zelfs je vetverbranding stimuleren. Heus waar!

Een kleine sidenote bij dit alles is dat niet alle vetten hetzelfde zijn. Sommige vetten zorgen voor een goede gezondheid terwijl anderen juist de kans op hartfalen doen toenemen. Onze collega's van de Britse ELLE spraken met experts van Fresh Fitness Food om uit te zoeken hoe de vork precies in de steel zit.

Het zit dus zo
Meervoudig- en enkelvoudig onverzadigde vetten zijn de good guys terwijl je transvetten juist zoveel mogelijk moet vermijden. Het eten van meervoudig- en enkelvoudig verzadigde vetten helpt om je cholesterol te verlagen en helpt je bij het verliezen van gewicht én lichaamsvet. Dit alles in tegenstelling tot transvetten, de niet gezonde (vaak wel heel lekkere) soort, die juist je cholesterol doen toenemen. Daarom is het heel belangrijk om voor de goede soorten vet te kiezen (friet en pizza not included helaasch).

Dit zijn vijf gezonde vetten:

1. Vette vis
Vette vis zoals zalm, forel, makreel, sardines en ansjovis. Vet geproduceerd door vette vis is wellicht het beste soort om binnen te krijgen. Vis heeft namelijk een hele hoge concentratie aan omega 3-vetzuren, die een positief verschil maken voor de gezondheid van je hart en je hersenen. Ook zijn ze goed voor je skelet. Hou je niet van vis, dan kun je omega 3-visolie ook kopen als voedingssupplement.

2. Noten
Met name walnoten, amandelen en pistachenoten bevatten veel omega 3-vetzuur, proteïne en eiwitten. Noten zorgen voor een vol gevoel en onderdrukken je eetlust voor een tijdje.

3. Avocado’s
Deze zijn vooral populair omdat ze heel goed zijn voor je huid. Maar avocado’s zijn om meer redenen goed; naast dat ze voedende, hydraterende en beschermende vetten bevatten, zitten ze ook nog eens vol met antioxidanten, zoals vitamine E, dat ervoor zorgt dat je huid soepel en glad blijft.

4. Olijfolie
Olijfolie, de basis van het traditionele Mediterraanse dieet, wordt geassocieerd met vitaliteit, een langdurig leven en weinig chronische ziekten. Deze olie is vooral geliefd om z’n gezonde eigenschappen; het zorgt namelijk voor het goed functioneren van je bloedvaten, je doorbloeding en het verbeteren van je 'cognitieve functie', oftewel je hoofd erbij kunnen houden.

5. Zaden en pitten
Pompoenpitten, zonnebloempitten en sesamzaadjes. Alle drie zitten ze vol met ijzer, zink, calcium, proteïne, kalium, magnesium, vitamine E en foliumzuur. Ook hebben ze een gunstig effect op je haar, huid en nagels. Plus: de mensen die regelmatig hennepolie gebruiken en nuttigen zeggen dikker en glanzender haar, een zachtere huid en sterkere nagels te hebben.

Bron: ELLEuk.com.

Misschien kun je meteen deze Sushi Burgers (!) proberen >

En GADVER! Deze vijf ranzige dingen gebruik jij dagelijks >