Er is weer een nieuw boek dat belooft je te kunnen laten afvallen zonder honger: Always Hungry? van Harvard alumnus, voedingsdeskundige, endocrinoloog en kinderarts David Ludwig.

ELLE.com's Rachel Baker testte, wij delen.

'Ik heb altijd honger. Of nouja, misschien niet altijd honger, maar het idee van eten maakt me wel altijd blij, en honger hebben en gewoon zin hebben in eten zijn twee verschillende dingen die ik maar moeilijk uit elkaar kan houden. Ondertussen zijn mijn kleren rond mijn heupen steeds strakker gaan zitten.

Toen ik dus van Always Hungry? hoorde, wilde ik wel weten wat 't inhield. 

http://media3.onsugar.com/files/2013/08/12/834/n/1922398/c91c6932417de6a7_tumblr_mja35bnZUl1rc1qnto1_500.xxxlarge.gif

Ludwigs filosofie is: negeer het aantal calorieën en pak vetweefsel direct aan. Erbij komt een koolhydraat-arm dieet dat alleen "goede vetten" bevat, groenten, zetmeelarme groenten en een groot aantal verschillende soorten proteïnen. Hiermee zou je je vetcellen opnieuw kunnen "programmeren", waardoor ze hun opgeslagen calorieën los gaan laten en je spijsvertering in gewichtsverlies-mode zetten, waardoor je uiteindelijk je gezonde, natuurlijke evenwicht krijgt - kortom, het gewicht dat je lichaam wil zijn.

WAAROM LUDWIG OVERTUIGT
Een groot gedeelte van deze aanpak kennen we al langer: niet alle calorieën zijn hetzelfde. Erg bewerkt eten is funest voor je insulinewaarden en zorgt ervoor dat je vetcellen calorieën opslaan. Maar Ludwigs voorbeelden zijn nog eens extra overtuigend: toen twee groepen hetzelfde aantal calorieën at - de ene via een koolhydrat-arm dieet, de andere via een vet-arm dieet -, verbrandden degenen die weinig koolhydraten binnenkregen 325 calorieën méér dan degenen die weinig vetten binnenkregen. Of dan het voorbeeld van een groep tieners met overgewicht, die drie verschillende ontbijtjes at: bewerkte (supermarkt)havermout, steel-cut havermout en een omelet met fruit. Op de dagen dat ze de supermarkthavermout aten hadden ze niet alleen een lagere bloedsuikerspiegel een uur na hun ontbijt - kortom, dat wat een hongergevoel veroorzaakt -, ze aten de rest van de dag gemiddeld ook 650 meer calorieën.

instagramView full post on Instagram

WAT JE PRECIES MOET (MAG?) ETEN
In de eerste fase van Always Hungry?'s stappenplan - doel: versla cravings - bestaat vijftig procent van de calorieën uit avocado, olieën, noten en room; vijfentwintig procent bestaat uit zetmeelarme groenten en vijfentwintig procent bestaat uit magere proteïnen. In de tweede fase - doel: je vetcellen opnieuw programmeren -, die weken tot maanden kan duren, zijn de percentages hetzelfde, alleen eet je er nu ook granen zoals quinoa en gierst bij. 

WERKT 'T?
Gezien ik dit boek twee weken testte, kwam ik niet in de derde fase - het dieet dat op lange termijn moet werken, en voor veertig procent uit vet bestaat, veertig procent uit koolhydraten en twintig procent uit proteïnen. Wat ik die twee weken merkte, is wat ik wel vaker merk met dit soort dingen: dit dieet lijkt vooral gemaakt voor junkfoodverslaafden die de Domino's app op hun telefoon hebben. Wat moeten degenen die van zichzelf al veel groenten en granen en goede vetten eten, en vooruit, ook veel wijn drinken en af en toe een verkeerde cake of koek naar binnen werken? Is het 't voor hen echt waard om zich aan een strak dieet te onderwerpen, zodat ze net nog wat extra kilo's kunnen verliezen?

Bonuspunt voor dit dieet is wél dat ik er misschien niet drastisch van af ben gevallen, maar ik me wél beter voelde: minder moe en chagrijnig, inderdáád minder hongerig, en ik voelde me minder opgeblazen. En vooruit; 't feit dat ik mijn avondsnacks kon laten staan, gaf me ook een goed gevoel van discipline.'

Bron: ELLE.com